Ρίτσαρντ Πάρκερ«Δεν είμαι ο Ρασπούτιν του Μαξίμου»

ΠΑΛΑΙΟΣ φίλος της Ελλάδας και της οικογενείας Παπανδρέου (ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασαν στον αμερικανικό Τύπο δημοσιεύματα για την προδικτατορική πολιτική κρίση και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ), ο καθηγητής κ. Ρίτσαρντ Πάρκερ αποσαφηνίζει ότι εργάζεται αμισθί παρέχοντας συμβουλές στον έλληνα πρωθυπουργό όποτε του ζητηθεί. Θεωρεί ότι η διεθνής εμπειρία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης και καλεί τους Ελληνες να δουν με θετικό μάτι τη διάθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει συμβουλές και εκτός συνόρων στην παρούσα συγκυρία. Δηλώνει πεπεισμένος ότι η χώρα μας θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της περιόδου και απορρίπτει κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό του μυστικοσυμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου.

ΠΑΛΑΙΟΣ φίλος της Ελλάδας και της οικογενείας Παπανδρέου (ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασαν στον αμερικανικό Τύπο δημοσιεύματα για την προδικτατορική πολιτική κρίση και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ), ο καθηγητής κ. Ρίτσαρντ Πάρκερ αποσαφηνίζει ότι εργάζεται αμισθί παρέχοντας συμβουλές στον έλληνα πρωθυπουργό όποτε του
ζητηθεί. Θεωρεί ότι η διεθνής εμπειρία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης και καλεί τους Ελληνες να δουν με θετικό μάτι τη διάθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει συμβουλές και εκτός συνόρων στην παρούσα συγκυρία. Δηλώνει πεπεισμένος ότι η χώρα μας θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της περιόδου και απορρίπτει κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό του μυστικοσυμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου.

– Κύριε καθηγητά, πώς προέκυψε η επαφή σας με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ποια είναι η βάση της συνεργασίας σας και ποιο το ακριβές πεδίο στο οποίο τον συμβουλεύετε;

«Γνώρισα τον Πρωθυπουργό πριν από πολλά χρόνια και γίναμε καλοί φίλοι προτού γίνω σύμβουλός του. Είμαι οικονομολόγος, έχω σπουδάσει στην Οξφόρδη και ειδικότητά μου είναι η κεϊνσιανή μακροοικονομική θεωρία. Διδάσκω στο Χάρβαρντ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και έχω εργαστεί ως επιστήμων και ως σύμβουλος για την αμερικανική και για άλλες κυβερνήσεις, καθώς και για διεθνείς οργανισμούς.

Μετά τις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου στην Ελλάδα ο κ. Πρωθυπουργός επεδίωξε να δημιουργήσει ένα δίκτυο ειδικών οι οποίοι θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να του παράσχουν συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, τις διαρθρωτικές αλλαγές που κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητες και κυρίως για την προσπάθεια μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής.

Οι περισσότεροι από εμάς που σχηματίσαμε αυτό το δίκτυο είμαστε οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες ή κοινωνιολόγοι σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ μας όμως βρίσκονται και σημαντικά στελέχη διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός για συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μας θέτει ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός ή κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του και εργαζόμαστε είτε σε ατομική είτε σε ομαδική βάση, ανάλογα με το θέμα.

Η δική μου δουλειά γίνεται σε εθελοντική βάση, χωρίς κανενός είδους συμβόλαιο ή αμοιβή. Το πεδίο στο οποίο ειδικεύομαι είναι η πολιτική οικονομία, τα σημεία στα οποία συναντώνται η οικονομική πολιτική με τους θεσμούς της οικονομίας και της πολιτικής ζωής. Συνεπεία αυτού, μου έχει ζητηθεί να καταθέσω τις απόψεις μου για τις καλύτερες δυνατές στρατηγικές και τακτικές επιλογές σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της τρόικας, τις συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση και τον εκμοντερνισμό της οικονομίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο διεθνώς».

– Πώς αντιμετωπίζετε τις επικρίσεις που ακούγονται στην Ελλάδα από εκείνους που σας αντιμετωπίζουν ως μυστικοσυμβούλους του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει τι συζητάτε και τι αποφάσεις λαμβάνονται;

«Πρωτοήλθα στην Ελλάδα το 1968, ήμουν φοιτητής με ένα σακίδιο στην πλάτη. Το πολιτικό κλίμα ήταν φρικιαστικό λόγω της δικτατορίας, ερωτεύτηκα όμως τους Ελληνες και έκτοτε έχω επιστρέψει στη χώρα σας δεκάδες φορές αφότου έπεσε η χούντα. Αγαπώ τη ζεστασιά των Ελλήνων, το πάθος τους, την αφοσίωσή τους στην οικογένεια και τη βαθιά συναίσθηση που έχουν για την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Εκτιμώ ιδιαιτέρως το μεγάλο ενδιαφέρον με το οποίο οι Ελληνες αντιμετωπίζουν την πολιτική ζωή γενικώς και βλέπω ότι ο μέσος Ελληνας είναι πολύ περισσότερο πληροφορημένος και παθιασμένος με την πολιτική απ΄ ό,τι πολλοί συμπατριώτες μου Αμερικανοί. Πέραν αυτού, αναγνωρίζω ότι πολλοί Ελληνες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τους ισχυρούς εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα που βρίσκω πολύ υγιές και το συμμερίζομαι ως προοδευτικός. Δεν είμαι κανενός είδους “μυστικοσύμβουλος” του Μεγάρου Μαξίμου ούτε έχω κανενός είδους επιρροή όπως ας πούμε ο Ρασπούτιν στην αυλή του τσάρου Νικολάου Β Δ . Να σας πω την αλήθεια, γελάω ακόμη και με την ιδέα».

– Εχει αλλάξει καθόλου η διεθνής εικόνα της Ελλάδας κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών;

«Απολύτως! Εχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Κατά γενική ομολογία πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στον “σωστό δρόμο” και έχει εξασφαλίσει το αναγκαίο περιθώριο ώστε να διαχειριστεί το πρόβλημα των ελλειμμάτων, επιλύοντας ταυτόχρονα και τα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματά της. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ύφεση θα τερματιστεί εύκολα ή σύντομα. Το βέβαιον όμως είναι ότι θα τελειώσει και στη συνέχεια η Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη».

– Αν υπήρχε ένα πράγμα που θα θέλατε να πείτε στους Ελληνες, ποιο θα ήταν αυτό;

«Ζείτε σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και επώδυνων αλλαγών, είστε όμως και τυχεροί, επειδή έχετε μια κυβέρνηση αποφασισμένη όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση αλλά και να δημιουργήσει μια Νέα Ελλάδα η οποία μπορεί να ακμάσει και πάλι σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον διατηρώντας παράλληλα και τα μοναδικά ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της χώρας σας.

Οι κρίσεις αυτού του είδους όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από μία κυβέρνηση. Οι έλληνες πολίτες έχουν δείξει επανειλημμένως και με διάφορους τρόπους ότι είναι έτοιμοι για την αλλαγή. Για εσάς η πρόκληση τώρα είναι να ζήσετε αυτή την αλλαγή, για τους εαυτούς σας, τα παιδιά σας και τη χώρα σας.

Σαράντα χρόνια αφότου πρωτοήλθα στην Ελλάδα, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά θα αντεπεξέλθετε σε αυτή την πρόκληση».

«Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένος»

Ο κ. Παπανδρέου παρακολουθεί την ομιλία του Ρίτσαρντ Πάρκερ στο συνέδριο της Σύμης τον περασμένο Ιούλιο

«Οποτε ο Πρωθυπουργός ζητεί τη συμβουλή μου του τη δίνω.Δεν έχω όμως τον παραμικρό έλεγχο επί των αποφάσεων που λαμβάνει.Είναι ο επικεφαλής της δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και,αν θέλετε τη γνώμη μου,πρέπει να αναζητεί γνώμες και συμβουλές αν αυτές είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους.Η άποψή μου είναι ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να εκτιμήσουν την προθυμία της κυβέρνησης να ζητήσει συμβουλές και εκτός συνόρων,δεδομένου ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας τριετίας προφανώς και δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα ούτε και η Ελλάδα μπορεί μόνη της να την ξεπεράσει. Αυτή η κρίση ξεκίνησε στη Γουόλ Στριτ εξαιτίας της εκτεταμένης χρηματοοικονομικής απορρύθμισης, στην οποία εγώ από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκα επιμόνως και δημοσίως.Οι τελευταίες “μεταρρυθμίσεις” που πέρασαν από το Κογκρέσο δεν πρόκειται κατά την άποψή μου να λύσουν αυτά τα προβλήματα κατά θεμελιώδη τρόπο και ανησυχώ βαθύτατα ότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένος όχι απλώς στους κινδύνους μιας αναιμικής ανάκαμψης αλλά και σε συνακόλουθες οικονομικές κρίσεις,οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ισχυρή αμερικανική νομοθεσία σε συνδυασμό με τον αυξημένο διεθνή έλεγχο των χρηματαγορών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk