ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Τον «έλεγχο ζημιών» συνεχίζει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος σε ό,τι αφορά αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται τα ταξίδια εξοικείωσης ξένων δημοσιογράφων (fam trips) όπως και οι παραγωγές βίντεο για την καμπάνια «Υou in Greece» στα οποία τελευταία συμμετέχουν ρώσοι επισκέπτες που μιλούν για την εμπειρία τους στην Ελλάδα.

vvv
Την ίδια ώρα οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν η αφορμή να ζητήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) την παράταση ισχύος της βίζας για τους ρώσους τουρίστες που ήδη κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα. Λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή γύρω από τη Μόσχα ο Σύνδεσμος έχει στείλει επιστολές στα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας Πολίτη με το σχετικό αίτημα.

Η ΕΛΒΟ…
Την αποκρατικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών που ελέγχει το 51%. Δύσκολο εγχείρημα αν σκεφτεί κανείς ότι ο όμιλος Μυτιληναίου που κατέχει το 43% και το management είχε αναθέσει στη Rothschild να του βρει αγοραστή αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς. vvv
Η πορεία της εταιρείας είναι άμεσα εξαρτημένη από τις παραγγελίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Γι΄ αυτό και το πάγωμα των συμβάσεων τα τελευταία έξι χρόνια έχει οδηγήσει σε ζημιογόνα αποτελέσματα και την εταιρεία σε απαξίωση αφού κάποτε απασχολούσε 1.200

άτομα και σήμερα κάτω από 600. Η ΕΛΒΟ κάνει τζίρο γύρω στα 40 εκατ. ευρώ και έχει ανελαστικά έξοδα 35 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ μισθοδοσία και 10 εκατ. ευρώ έξοδα εργοστασίου).

… ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Εν ολίγοις για να βρεθεί επενδυτής θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει δουλειές με το ΥΠΕΘΑ, αλλιώς η εξίσωση για τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα είναι πολύ δύσκολη. Τη στιγμή μάλιστα που οι εκάστοτε υπουργοί ΥΠΕΘΑ λόγω της άκρατης σκανδαλολογίας δύσκολα πλέον βάζουν την υπογραφή τους σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

vvv
Παράλληλα, λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρεμούρα να υπογράψουν νέες συμβάσεις και αρκούνται στη σταδιακή παραλαβή υλικού από παλαιότερες συμβάσεις που και αυτή είναι μία κοστοβόρος διαδικασία.

vvv
Πάντως για να μην μπαίνει μέσα η εταιρεία χρειάζεται μια αναλογία 70% στρατιωτικών συμβάσεων και 30% πολιτικών προγραμμάτων αν κα το ΥΠΕΘΑ προς το παρόν δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τις ανελαστικές δαπάνες.

Η ΧΑΣΟΥΡΑ…
Ο ΟΤΕ έχει πληρώσει ακριβά την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών τα προηγούμενα χρόνια και έχει χάσει εκατομμύρια ευρώ που έβαλαν στα ταμεία τους οι ιδιώτες ανταγωνιστές κυρίως λόγω των ερασιτεχνισμών και της έλλειψης πείρας παλαιοτέρα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

vvv
Επειδή δεν υπήρχε κάποιο εχέγγυο σύστημα για να κοστολογείται η χονδρική πώληση, αλλά και επειδή η ΕΕΤΤ δεν του επέτρεπε λόγω του ανταγωνισμού να κλείσει τους διακόπτες στους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούσαν τα δίκτυά του όταν δεν πλήρωναν τα χρέη τους, τελικά έχασε πάνω από 90 εκατ. ευρω.

… ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Ουσιαστικά τα πρώτα χρόνια οι ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι χρηματοδοτήθηκαν από τους καταναλωτές προκαταβολικά για να στήσουν τις επιχειρήσεις τους, έπαιρναν τα λεφτά από αυτούς και ελάχιστα έδωσαν στον χονδρέμπορά τους, δηλαδή στον ΟΤΕ.

vvv
Επίσης μέχρι τώρα η ΕΕΤΤ δεν έχει εξηγήσει επαρκώς με ποια μέθοδο ελέγχει το κόστος των πακέτων και αν αυτά βλάπτουν τον ανταγωνισμό. Ετσι ίσως έχει δίκιο ο κ. Π. Βουρλούμης (σκίτσο) να μιλάει για «επιστημονικοφανές μοντέλο, πάνω στο οποίο βασίζεται η εξέταση των πακέτων του, από την ΕΕΤΤ, το οποίο παραμένει όχι αδιαφανές, καθώς δεν έχει ως σήμερα γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό».