Η πραγματοποίηση μιας επένδυσης στην Ελλάδα παραμένει Γολγοθάς. Πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί στη Μεσσηνία ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα που χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να υλοποιηθεί.

Στο διάστημα αυτό έπρεπε να εκδοθούν 20 υπουργικές αποφάσεις, 600 αδειοδοτήσεις και να μπουν περισσότερες από 3.000 υπογραφές! Και αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή.

Γιατί δεκάδες άλλες επενδύσεις δεν καταφέρνουν ποτέ να ολοκληρωθούν, πέφτουν θύματα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, αντίπαλων συμφερόντων ή των τεράστιων καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τις λιγότερες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως αυτή που περνά σήμερα η χώρα είναι ασφαλώς λογικό να υπάρχει μείωση των κεφαλαίων που προσφέρονται για παραγωγικούς σκοπούς.

Είναι όμως γι΄ αυτόν τον λόγο διπλά απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο πολλά που μπορεί να γίνουν για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος και να μη γίνονται.

Ηδη πριν από τις εκλογές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τη δημιουργία ενός καινούργιου θεσμικού πλαισίου για την έγκριση νέων επενδύσεων με «μία στάση», χωρίς να πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γυρνάνε από υπηρεσία σε υπηρεσία. Εχει περάσει όμως σχεδόν ένας χρόνος από τις εκλογές και δεν έχει γίνει τίποτα.

Οπως δεν έχει γίνει τίποτα και για τον περιορισμό των αμέτρητων δικαιολογητικών που απαιτούνται ακόμη και για την ίδρυση της πιο απλής και μικρής επιχείρησης.

Δικαιολογητικά που, βέβαια, εκτός από κόστος και καθυστερήσεις, συνεπάγονται και πριμοδότηση της διαφθοράς, σε βαθμό που τελικά ο σκοπός για τον οποίο ζητούνται, η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όχι μόνο να μην υπηρετείται αλλά να βλάπτεται.

Ακόμη χειρότερα, είναι φανερό ότι η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία είχε βέβαια ως αποκλειστικό στόχο την αύξηση των εσόδων, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Αυτές τις δυσλειτουργίες πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Διαφορετικά ο αναπτυξιακός νόμος κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα.