Εκτός από τις τιμές των δημητριακών, οι οποίες επηρεάζονται από την καταστροφική ξηρασία που έπληξε τη Ρωσία και την Ουκρανία, έντονη είναι η ανησυχία για τις διακυμάνσεις και άλλων διατροφικών ειδών όπως το γάλα, η ζάχαρη, ο καφές και τα φυτικά έλαια.
Επίσης η καταστροφή της σοδειάς του καλαμποκιού, το οποίο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή βιοκαυσίμου αλλά και για την εκτροφή βοοειδών και πουλερικών, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της τιμής του κρέατος.
Η σκόνη γάλακτος και το βούτυρο παρουσιάζουν άνοδο τουλάχιστον 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο και δεν απέχουν πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας (η ανώτατη τιμή καταγράφηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2007 και στις αρχές του 2008). Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία, σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση απειλώντας να διακόψουν την πώληση των προϊόντων τους στις βιομηχανίες. Το εισόδημα των παραγωγών έχει μειωθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να πιέζουν για αυξήσεις των τιμών. Οι βιομήχανοι, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλες αυξήσεις καθώς μια υψηλότερη τιμή του τελικού προϊόντος θα περιόριζε σημαντικά τη ζήτηση.
Σε ό,τι αφορά τα δημητριακά η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι το εμπάργκο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα σιτηρά θα έχει επιπτώσεις στις τιμές άλλων προϊόντων. «Οι αντιδράσεις των αγορών τροφίμων θα έχουν τη μορφή ντόμινο. Στην αρχή αναμένεται αύξηση στο καλαμπόκι, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει άνοδο των τιμών σε άλλα προϊόντα όπως η σόγια αφού οι βιομηχανίες θα στραφούν σε αυτά» εκτιμά ο Φρανσίσκους Γουέλιρανγκ, επικεφαλής της μεγαλύτερης βιομηχανίας δημητριακών της Ινδονησίας. Η τιμή του φοινικελαίου- ένα από τα βασικότερα διατροφικά προϊόντα των κατοίκων της Ασίας- θα σημειώσει άνοδο τουλάχιστον 10% αυτή τη χρονιά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις μεγαλύτερες παραγωγούς, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, η οποία συνέπεσε με σημαντική αύξηση της ζήτησης από την Ινδία και την Κίνα.
Σε σταθερά ανοδική τροχιά βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο η τιμή της ζάχαρης αλλά και του καφέ. Ωστόσο το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Ινδίας ότι η εφετινή παραγωγή της θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 55%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάνοιξη εμπορικών διόδων σε απομακρυσμένες περιοχές στα δυτικά της χώρας, οι οποίες δεν επέτρεψαν την εξαγωγή σημαντικής ποσότητας ζάχαρης την περασμένη χρονιά.