Αντίβαρο στην κάμψη που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές αναδεικνύεται η Ασία καθώς παραμένει από τις ελάχιστες περιοχές στον κόσμο που ευνοούν την ανάπτυξη. Η δυναμική της Ασίας όχι μόνο στη βιομηχανία της ένδυσης και των πολυτελών αξεσουάρ, με τα καταστήματα των διεθνών πολυτελών σημάτων να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, επιβεβαιώνεται και στον τομέα των καλλυντικών, με τις πωλήσεις να συνεχίζουν να παρουσιάζουν άνοδο. Η αγορά καλλυντικών της Κίνας είχε πωλήσεις 80 δισ. γουάν (11,7 δισ. δολάρια) ήδη το 2008 φθάνοντας στην 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
«Η αγορά των καλλυντικών υπέστη την οικονομική κρίση στο τέλος του 2008 και το 2009» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου καλλυντικών Clarins κ. Ολιβιέ Κουρτέν. «Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιοχές όπως η Ασία που εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία στις πωλήσεις» προσθέτει. Ωστόσο η πιο δυνατή αγορά παραμένει η ευρωπαϊκή, ενώ παρατηρείται ανάπτυξη και στον Καναδά, στην Ελβετία και στην Αυστραλία.
«Η κρίση μάς επηρέασε γιατί ασφαλώς πουλάμε λιγότερο και προχωρήσαμε σε αναδιοργάνωση. Αυτή ήταν η “θετική πτυχή” της κρίσης» προσθέτει και εξηγεί ότι έγινε εξορθολογισμός των δαπανών, ενώ σε κάποιες χώρες χρειάστηκε να γίνουν περικοπές στα κονδύλια προώθησης. Η αγορά των καλλυντικών έχει αλλάξει δραματικά από το 1995, όταν ο κ. Κουρτέν, γιος του ιδρυτή της και χειρουργός ορθοπαιδικός το επάγγελμα, άρχισε να ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση. Εκτοτε έχει αναλάβει τα ηνία της και επιβλέπει τους τομείς έρευνας και οικονομικών αλλά και τα ινστιτούτα και spa.
Μείωση πωλήσεων
Η κρίση είχε ως συνέπεια τη μείωση πωλήσεων, με 60 εκατ. προϊόντα Clarins να έχουν πουληθεί το 2009 σε όλον τον κόσμο, ωστόσο προτεραιότητα της φίρμας είναι η σχέση ποιότητας και τιμής που διατηρεί. «Προσφέρουμε μια τιμή που ανταποκρίνεται στο προϊόν» υπογραμμίζει ο κ. Κουρτέν και εξηγεί ότι οι τιμές των προϊόντων καθορίζονται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με το κόστος και τον χρόνο παραγωγής του προϊόντος, τα συστατικά που περιέχει και τη συσκευασία του. «Δεν καθορίζουμε την τιμή με βάση τη στρατηγική του μάρκετινγκ και δεν βάζουμε μια υψηλή τιμή απλά και μόνο για να νομίζουν οι καταναλωτές ότι είναι πολύ καλό» τονίζει.
Η σχέση ποιότητας και τιμής είναι ένας λόγος που έχει στρέψει πολλές γυναίκες στην αγορά καλλυντικών τα οποία πωλούνται στα φαρμακεία, με τις εταιρείες καλλυντικών να αυξάνουν ολοένα τα τελευταία χρόνια την παρουσία τους σε αυτό το κανάλι διανομής. «Στην Ευρώπη τα φαρμακεία έχουν πάρει ένα σημαντικό μερίδιο ως κανάλι διανομής, ιδιαίτερα στον τομέα της περιποίησης προσώπου» παραδέχεται ο επικεφαλής της Clarins. Ωστόσο, αν και η εταιρεία συνδυάζει στη φιλοσοφία της την επιστημονική έρευνα και τα φυσικά συστατικά, ο ίδιος αποκλείει την περίπτωση να αλλάξει δίκτυο πώλησης για δύο λόγους. «Μια τέτοια αλλαγή είναι ιδι αίτερα περίπλοκη να γίνει και, δεύτερον, αν αυτό το κανάλι διανομής δουλεύει στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο δεν λειτουργεί το ίδιο καλά», όπως στην Αμερική και στην Ασία, αλλά και σε περιοχές του κόσμου εκτός Ευρώπης. «Εκεί παραμένει η επιλεκτική διανομή, κυρίως δε σε μεγάλα καταστήματα» λέει, σημειώνοντας όμως ότι «οι ανακαλύψεις στον τομέα των καλλυντικών λανσάρονται πρώτα στο κανάλι επιλεκτικής διανομής» και αναφέρεται σε έναν μεγάλο γαλλικό όμιλο ο οποίος παρουσιάζει κάθε καινοτομία πρώτα στην επιλεκτική διανομή. «Αυτός είναι ο κανόνας» τονίζει.
Περιποίηση δέρματος
Η περιποίηση δέρματος είναι ο πιο κερδοφόρος κλάδος της εταιρείας, δηλώνει και προσθέτει ότι οι γυναίκες αγοράζουν προϊόντα με βάση τη φερεγγυότητα μιας μάρκας. «Στο μακιγιάζ υπάρχουν πολλές επιστροφές» εξηγεί, αφού συχνά αποσύρονται οι παλιοί χρωματικοί κωδικοί, ενώ «τα αρώματα είναι μια πολύ δαπανηρή υπόθεση». Από την άλλη, η αγορά των προϊόντων περιποίησης για άνδρες δεν αποδείχθηκε τελικά τόσο δυναμική όσο προβλεπόταν.
Από την άλλη, σημαντικός τομέας για την επέκταση της εικόνας της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των ινστιτούτων και των spa. «Ο κύκλος εργασιών δεν είναι τόσο μεγάλος ούτε τα κέρδη είναι σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο» παραδέχεται ο κ. Κουρτέν, ωστόσο τονίζει ότι μέσα από αυτά διαφοροποιείται η φίρμα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει spa σε κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου, αλλά τα σχέδια έχουν ανασταλεί «ώσπου να περάσει η κρίση». Σήμερα υπάρχουν 70 ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο που ανήκουν στην εταιρεία, καθώς και 120 spa σε πολυκαταστήματα, ενώ 50 spa βρίσκονται σε ξενοδοχεία και άλλα λειτουργούν με το σύστημα franchise.