η ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Ερχονται νέες αυξήσεις στα τρόφιμα

Ηκούρσα των τιμών στη διεθνή αγορά των σιτηρών έφτασε, όπως είχε προεξοφληθεί, και στην Ελλάδα. Από τη Δευτέρα οι τιμές των αλεύρων αυξάνονται κατά περίπου 25%- 100 ευρώ ο τόνος- και πλέον είναι θέμα ημερών η ανατίμηση να διαχυθεί και στην υπόλοιπη αγορά. Εκτιμάται ότι μια σειρά κατηγορίες προϊόντων- ζυμαρικά, ψωμί, αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής- θα ανατιμηθούν κατά περίπου 20%. Και όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, οι επιχειρήσεις σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο δεν έχουν κανένα περιθώριο απορρόφησης μιας τόσο μεγάλης κοστολογικής επιβάρυνσης.

Ηκούρσα των τιμών στη διεθνή αγορά των σιτηρών έφτασε, όπως είχε προεξοφληθεί, και στην Ελλάδα. Από τη Δευτέρα οι τιμές των αλεύρων αυξάνονται κατά περίπου 25%- 100 ευρώ ο τόνος- και πλέον είναι θέμα ημερών η ανατίμηση να διαχυθεί και στην υπόλοιπη αγορά. Εκτιμάται ότι μια σειρά κατηγορίες προϊόντων- ζυμαρικά, ψωμί, αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής- θα ανατιμηθούν κατά περίπου 20%. Και όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, οι επιχειρήσεις σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο δεν έχουν κανένα περιθώριο απορρόφησης μιας τόσο μεγάλης κοστολογικής επιβάρυνσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι δύο ανατιμήσεις του ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απορροφήθηκαν από τις εισαγωγικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες.

Δεδομένου ότι το εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων θα πλήξει προϊόντα που αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» της διατροφής, είναι προφανές ότι θα επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και οικονομικής καχεξίας που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Και από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι εξανεμίζει τις ελπίδες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να… «αναζωπυρώνονται».

Κατά τις εκτιμήσεις που δεν συμπεριλαμβάνουν φυσικά το νέο φθινοπωρινό κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, ο πληθωρισμός στη διάρκεια του Αυγούστου αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 5,3% από 5,5% τον Ιούλιο και ως τον Οκτώβριο θα είχε μειωθεί στο 5%. Τώρα όμως τα δεδομένα αλλάζουν και ενδεχόμενη διατήρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στα επίπεδα του Ιουλίου, εκτός των μακροοικονομικών προβλημάτων που πιθανόν να δημιουργήσει, θα επιτείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια σε βάρος της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

«Δεν πουλάω!»

Είναι η πιο συνηθισμένη έκφραση το τελευταίο διάστημα την οποία οι έλληνες παραγωγοί σιτηρών χρησιμοποιούν ως απάντηση στις προτάσεις της αλευροβιομηχανίας να αγοράσει την παραγωγή τους. Επί περίπου δύο χρόνια οι παραγωγοί σιτηρών υπέφεραν οικονομικά από την κατάρρευση των διεθνών και κατά συνέπεια και των ελληνικών τιμών των σιτηρών. Πέρυσι η περίοδος αγοράς των σιτηρών «άνοιξε» με 21-22 λεπτά το κιλό το σιτάρι για να καταλήξει τον Μάρτιο του 2010 στα 12 λεπτά. Η ζημιά των αγροτών ήταν πολύ μεγάλη. Εφέτος τα πράγματα κινήθηκαν αντίστροφα.

Οπως έλεγε μιλώντας προς «Το Βήμα» πηγή της αγοράς, ως και τον περασμένο Μάιο η εντύπωση που επικρατούσε για την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή αγορά των σιτηρών ήταν εξαιρετική, «όλα ήταν ρόδινα» είπε χαρακτηριστικά. Στις αρχές του Ιουνίου που επρόκειτο να γίνει ο θερισμός του σκληρού σίτου στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα άρχισαν οι βροχοπτώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Η παραγωγή του σκληρού σίτου των μεσογειακών χωρών κατά το μεγαλύτερο μέρος θα πήγαινε για ζωοτροφή. Αμέσως μετά άρχισαν οι βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Η καταστροφή συνεχίστηκε. Το 90%-95% της παραγωγής των δύο χωρών οδηγήθηκε επίσης σε επεξεργασία για ζωοτροφή.

Οι πλημμύρες στη Νότια Βουλγαρία όμως είχαν επιπτώσεις και στην «από ΄δώ» πλευρά των συνόρων. Η παραγωγή της Θράκης ήταν πολύ κακή. Το σκηνικό βεβαίως ολοκληρώθηκε με την απόφαση του πρωθυπουργού της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου λόγω της κατά 20% μείωσης της ρωσικής παραγωγής- και όπως έλεγε παράγων της αγοράς, η εφετινή μείωση της ρωσικής παραγωγής αντιστοιχεί με 20 φορές την κατανάλωση της Ελλάδας. Και η Ρωσία είναι ο τρίτος σε μέγεθος εξαγωγέας στην παγκόσμια αγορά σίτου. Ετσι οι γάλλοι αγρότες- η Γαλλία είναι μία από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες της ελληνικής αγοράς- πωλούν το μαλακό σιτάρι προς 22-23 λεπτά το κιλό και το σκληρό προς 26-27 λεπτά το κιλό. Προφανώς οι τιμές είναι υψηλές. Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αγοράς, το πρώτο εξάμηνο του 2010 η μέση τιμή του μαλακού σίτου ήταν 160 ευρώ ο τόνος και στο τέταρτο δίμηνο του χρόνου η τιμή του απογειώθηκε στα 225 ευρώ ο τόνος. Η μέση τιμή του σκληρού σίτου το πρώτο εξάμηνο ήταν 180 ευρώ και στο τέταρτο δίμηνο έφτασε τα 230 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αγοράς, οι αλευροβιομηχανίες ως και αυτή την εβδομάδα διατήρησαν τις τιμές των αλεύρων σταθερές: 339 ευρώ στοίχιζε ο τόνος των αλεύρων από μαλακό σιτάρι και 444 ευρώ ο τόνος των αλεύρων από σκληρό σιτάρι. Από τη Δευτέρα όμως οι τιμές αλλάζουν και αυξάνεται κατά 100 ευρώ ο τόνος σε καθεμιά κατηγορία αλεύρων.

Επειτα από όλα αυτά ήλθε η σειρά των ελλήνων αγροτών. Φαίνεται ότι εφέτος, παρά τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, θα είναι η χρονιά τους. «Στον κάμπο της Θεσσαλίας “δεν πουλάω, δεν πουλάω” ακούμε συνέχεια» έλεγε στέλεχος μεγάλης αλευροβιομηχανίας και συνέχιζε: «Τους δίνουμε 22 λεπτά και αρνούνται ναμας πουλήσουν». Εχουν επί της ουσίας σταματήσει τις διαπραγματεύσεις περιμένοντας και τα δύο μέρη- και οι αγρότες και οι αλευροβιομήχανοι- πού «θα καθήσουν οι τιμές» στη διεθνή αγορά για να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Πάντως όλοι οιπαράγοντες συνηγορούν στην εκτίμηση ότι για την παραγωγή σιτηρών του 2010 οι έλληνες αγρότες «θα πάρουν λεφτά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk