Οπως όλα δείχνουν, στις αρχές Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά τις εκλογές, η ΕΡΤ θα είναι χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο. Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκε εκ νέου στην ιστοσελίδα opengov.gr η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων λήγει στις 3 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση του προσώπου που θα επιλεγεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το ζήτημα είναι ότι με το ύψος των αμοιβών που διατίθεται να προσφέρει η κυβέρνηση- οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ- δεν θα είναι πολύ εύκολο να βρεθεί το πρόσωπο που θα αναλάβει το σισύφειο έργο της διοίκησης και εξυγίανσης της ΕΡΤ.

Η πρόσφατη παραίτηση του κ. Γ. Γαμπρίτσου έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον κ. Γερουλάνο, αν και στις επίσημες ανακοινώσεις και οι δύο πλευρές προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Το καθεστώς ασάφειας που επί μήνες είχε επιλέξει να επιβάλει ο κ. Γερουλάνος στο ζήτημα της αμοιβής του κ. Γαμπρίτσου, οι πολύ κακές σχέσεις που είχε με τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ και η σύγκρουσή του με τον υπουργό Εσωτερικών κ Ι. Ραγκούση σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων ήταν μερικές από τις αιτίες που έπαιξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Αγγελος Στάγκος
πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ
«Οι εργαζόμενοι να χτυπάνε κάρτα»

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρειάζεται μια συνετή διοίκηση που να ξέρει τι γίνεται και να μπορεί να διαχειρίζεται το “όχι” προς κάθε κατεύθυνση.Οι ρόλοι διοίκησης και συνδικαλιστών πρέπει να είναι διακριτοί,όχι μόνο θεωρητικά αλλά και στην πράξη,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει οι αμοιβές που δίνονται να είναι αμοιβές αγοράς και όχι αυτά τα εξωφρενικά ποσά που ακούμε τον τελευταίο καιρό.Είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να χτυπάνε κάρτα εργασίας ώστε να μπορεί κανείς να ελέγξει πώς και πόσο εργάζεται.Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η ΕΣΗΕΑ αρνείται τα μέλη της να χτυπάνε κάρτα,στάση που ακολουθούν και τα υπόλοιπα σωματεία.Θα πρέπει να καταργηθούν πολλοί από τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που αυτή τη στιγμή επικαλύπτουν ο ένας τον άλλον.Σχετικά με τον προϋπολογισμό,σαφώς και δεν πρέπει να γίνονται σπατάλες, αλλά ταυτόχρονα η ΕΡΤ πρέπει να εκπέμπει ένα πρόγραμμα που να είναι μεν ποιοτικό, αλλά και να έχει απήχηση στους τηλεθεατές.Τέλος,θεωρώ ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να έχει όραμα,στόχο και να ξέρει τι θέλει να κάνει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πολύ φοβούμαι ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε όραμαούτε στόχο έχει,αλλά και ούτε ξέρει τι θέλει».

Θανάσης Παπαγεωργίου μέλος του ΔΣ
«Προχωράμε με τους συμβασιούχους»

«Περίπου το 90% της διαδικασίας για τους συμβασιούχους έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει της οποίας εμείς θα προκηρύξουμε τις θέσεις.Ο αριθμός των θέσεων που έχουμε ζητήσει συνολικά είναι 804, από τις οποίες τα 2/3 αφορούν θέσεις δημοσιογράφων – καλλιτεχνών που εξαιρούνται από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ,ενώ το υπόλοιπο 1/3 των θέσεων θα περάσει από τη διαδικασία αυτή. Αυτές οι θέσεις δεν θα προκηρυχθούν όλες μαζί,αλλά σταδιακά σε χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών, δεδομένου ότι μιλάμε για συμβάσεις διάρκειας 12 μηνών με τέσσερις μήνες διακοπή,οπότε δεν μπορούν να προκηρυχθούν όλες μαζί για να μην έχουμε κενά τεσσάρων μηνών.Το πρόγραμμα είναι σχεδόν τελειωμένο σε επίπεδο προτάσεων. Στις 30 Αυγούστου θα ξεκινήσουν τα ενημερωτικά προγράμματα και σταδιακά ως τα μέσα Οκτωβρίου ελπίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το ξεκίνημα και του γενικού προγράμματος.Οσον αφορά το πόρισμα των ελεγκτών έχουν κινηθεί οι διαδικασίες,έχουν ανακληθεί οι άδειες και έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές διερεύνησης των διαπιστώσεων του πορίσματος προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες».