Χωρίς φαΐ και χωρίς νερό στο κέντρο της Ηλιούπολης

Oδός Αρκαδίου. Ενας μικρός δρόμος στην Ηλιούπολη. Σχεδόν στην αρχή του μια συνηθισμένη διώροφη κατοικία, ανάμεσα σε άλλες μονοκατοικίες. Τίποτε ψηλότερο από τρεις ορόφους. Ολα θυμίζουν μια κλασική γειτονιά της Αθήνας, από αυτές που δεν έχουν φθάσει ο θόρυβος και η… ανάπτυξη. Κάτι, παρ΄ όλα αυτά, έχει αλλάξει. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος… Στην εξώπορτα του διαμερίσματος του πρώτου ορόφου αραδιασμένα παπούτσια στη σειρά, ανδρικά, γυναικεία, παιδικά. Το σπίτι είναι μουσουλμανικό.

Oδός Αρκαδίου. Ενας μικρός δρόμος στην Ηλιούπολη. Σχεδόν στην αρχή του μια συνηθισμένη διώροφη κατοικία, ανάμεσα σε άλλες μονοκατοικίες. Τίποτε ψηλότερο από τρεις ορόφους. Ολα θυμίζουν μια κλασική γειτονιά της Αθήνας, από αυτές που δεν έχουν φθάσει ο θόρυβος και η… ανάπτυξη. Κάτι, παρ΄ όλα αυτά, έχει αλλάξει. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος… Στην εξώπορτα του διαμερίσματος του πρώτου ορόφου αραδιασμένα παπούτσια στη σειρά, ανδρικά, γυναικεία, παιδικά. Το σπίτι είναι μουσουλμανικό. Και χθες για τους μουσουλμάνους ήταν μεγάλη ημέρα. Η πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, της μεγάλης νηστείας των μουσουλμάνων, που αρχίζει την πρώτη ημέρα του νέου σεληνιακού έτους και διαρκεί 30 ημέρες. Ούτε φαΐ ούτε νερό ούτε καν τσιγάρο και τσίχλα δεν πρέπει να μπει στο στόμα τους όσο ο ήλιος βρίσκεται στον ουρανό. Μετά η οικογένεια θα προσευχηθεί και θα καθήσει στο τραπέζι- άλλοτε και όλοι μαζί οι πιστοί στο τζαμί- για φαγητό. Αλλά μόνον αφού δύσει ο ήλιος… «Το θέμα είναι να καταλάβεις εκείνες τις ημέρες ότι κάτι σου λείπει, κάτι στερείσαι, να έχει δηλαδή η νηστεία ουσία» εξηγεί ο κ. Ναΐμ Ελγαντούρ , πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας, που, όπως οι περισσότεροι μουσουλμάνοι, πέρασε το πρώτο βράδυ της εξαντλητικής νηστείας στο σπίτι για να καθήσει στο τραπέζι με την οικογένεια και τους στενούς φίλους του. Λίγο μετά τις 8 βρίσκονταν όλοι στο σπίτι, ο Ναΐμ, η γυναίκα του, τα δυο τους παιδιά, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, κ. Μάζεν Ρασσά, και ο ιμάμης. Στις 8.30 ακριβώς χτύπησε το ρολόι, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του σαλονιού. Είναι ρυθμισμένο να χτυπά πέντε φορές την ημέρα υπενθυμίζοντας τις ώρες της προσευχής, αφού εδώ δεν υπάρχει ούτε μιναρές ούτε μουεζίνης για να καλέσει τους πιστούς. Στο σπίτι κατά τα μουσουλμανικά ήθη υπεύθυνος να κατευθύνει την προσευχή είναι ο οικοδεσπότης, και μόνον εάν δώσει την άδειά του μπορεί να αναλάβει ο ιμάμης. Η ώρα για το φαγητό έχει φθάσει. Ενα ποτηράκι γάλα με χουρμάδες είναι το πρώτο βήμα, που δείχνει ότι η νηστεία έχει ολοκληρώσει τον ημερήσιο κύκλο της. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περιορισμός στο διαιτολόγιο και στα πιάτα που σερβίρονται, εκτός βέβαια από τη… γενική απαγόρευση κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Στο τραπέζι του Ναΐμ σερβιρίστηκε σούπα φτιαγμένη από ζωμό μοσχαριού, με κρέας και πατάτες, πιάτο που συνήθως τρώγεται πρώτο για να μαλακώσει το στομάχι από την ολοήμερη αποχή από το φαγητό. Υστερα το τραπέζι γεμίζει πιάτα. Παστίτσιο, «ψεύτικο», όπως το λένε, καθώς δεν υπάρχει κιμάς, ρύζι μαγειρεμένο με ανατολίτικη συνταγή, μοσχάρι με ντομάτα, πατάτες και κρεμμύδια στον φούρνο, και κάθε είδους μεζές.

«Δεν νηστεύεις μόνο στα υλικά πράγματα» εξηγεί η σύζυγος του Ναΐμ, κυρία Αννα Στάμου. «Νηστεύεις και στις άσχημες εκφράσεις και στις άσχημες πράξεις. Και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η νηστεία του Ραμαζανιού κάνει καλό και στην υγεία, κι αυτό είναι ιατρικά αποδεδειγμένο. Ο οργανισμός αποτοξινώνεται. Τις πρώτες ημέρες βέβαια αισθανόμαστε καταβεβλημένοι, μετά όμως, όταν το συνηθίζουμε, έχουμε πολλή ενέργεια μέσα μας. Βλέπεις ανθρώπους μουσουλμάνους να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους και μετά να πηγαίνουν για ποδόσφαιρο ή οτιδήποτε».

Κ αι όλα αυτά, χωρίς καν νερό στη διάρκεια της ημέρας. «Φανταστείτε ότι στις χώρες μας έχει πολύ περισσότερη ζέστη, και παρ΄ όλα αυτά τηρούν τη νηστεία. Σίγουρα είναι δύσκολα αλλά, αφού είμαστε υποχρεωμένοι, πρέπει να το κάνουμε» τονίζει ο κ. Ρασσά ομολογώντας: «Είναι μια δοκιμασία». Και δεν είναι η μόνη. Μετά το βραδινό φαγητό ακολουθεί πάντα η τελευταία προσευχή της ημέρας. Αλλά την περίοδο του Ραμαζανιού προστίθεται ακόμη μια προσευχή, που κρατά μάλιστα μία ολόκληρη ώρα. Αυτή δεν γίνεται ποτέ κατ΄ οίκον. Ολοι οι μουσουλμάνοι μαζεύονται σε έναν τόπο προσευχής για να την κάνουν. Στην Αθήνα ως σήμερα τζαμί δεν υπάρχει, οπότε οι μουσουλμάνοι του κέντρου συγκεντρώθηκαν προχθές τη νύχτα, όπως πάντα τέτοια ημέρα, στο γκαράζ που έχει νοικιάσει ο κ. Ρασσά στον Νέο Κόσμο.

Το ρολόι που σημαίνει τις ώρες της προσευχής δεν μετρά και τον κύκλο της Σελήνης. Αν συνέβαινε αυτό θα αφαιρούσε περίπου 600 χρόνια από το σήμερα, καθώς ειδικά στο θέμα της νηστείας οι μουσουλμάνοι ακολουθούν τη σεληνιακή μέτρηση του έτους. Ετσι στον δικό τους χωροχρόνο της θρησκευτικής ζωής διανύεται το έτος 1430. Το Ραμαζάνι συμπίπτει και εορτάζεται στην αρχή κάθε σεληνιακού έτους. Γι΄ αυτό και με βάση το χριστιανικό ημερολόγιο έρχεται κάθε χρόνο δέκα ημέρες νωρίτερα. Η νηστεία διαρκεί έναν μήνα, κάθε ημέρα, από την ανατολή έως και τη δύση του ηλίου. Και, όπως λένε οι μουσουλμάνοι, το πρότυπο της νηστείας ακολουθεί πιστά τις επιταγές του προφήτη Μωάμεθ.

Προσευχή σε αυτοσχέδιο τζαμί

Η καθιερωμένη προσευχή πριν από το βραδινό γεύμα με πρώτο τον οικοδεσπότη Ναΐμ Ελγαντούρ

Ο κ. Ελγαντούρείναι επιχειρηματίας και ζει στην Ελλάδα από το 1972. Αιγύπτιος παντρεμένος με Ελληνίδα, ζουν με τα δυο τους παιδιά στην Ηλιούπολη και χθες, πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, ήθελε να φάνε στο σπίτι οικογενειακώς. Στο αυτοσχέδιο τζαμί (ένα γκαράζ στον Νέο Κόσμο) για να συναντήσουν τους φίλους τους, τους άλλους πιστούς μουσουλμάνους και να προσευχηθούν όλοι μαζί, όπως πάντα τέτοια ημέρα, πήγαν μετά.

Οταν πρωτοήρθε στη χώρα ο κ. Ελγαντούρ δούλεψε ως ναυτικός, αργότερα άνοιξε δικό του αραβικό εστιατόριο και σήμερα ασχολείται με το εμπόριο θαλασσινών. «Στο Πορτ Σάιντ,στην πόλη όπου έμενα στην Αίγυπτο,είχαμε πολλούς Ελληνες.Είχα έρθει σε επαφή μαζί τους, τους είχα συμπαθήσει ως λαό. Οταν, λοιπόν, μου δόθηκε η δυνατότητα να φύγω προτίμησα την Ελλάδα.Θα μπορούσα να είχα πάει στην Αμερική, στην Αγγλία, οπουδήποτε αλλού» λέει σήμερα. Τώρα πια έχει έναν ακόμη λόγο που δεν μετάνιωσε για την επιλογή του.

Η γυναίκα του, η κυρία Στάμου, είναι Ελληνίδατη γνώρισε όταν ήρθε στη χώρα μας. Ασπάστηκε μάλιστα το Ισλάμ δύο χρόνια αφότου παντρεύτηκε τον Ναΐμ. «Μελετούσα τις θρησκείες προτού γνωρίσω τον Ναΐμ,όχι επειδή το σπούδαζα,αλλά επειδή μου άρεσε. Ηξερα ότι κάποια στιγμή θα κατέληγα μουσουλμάνα» λέει προσθέτοντας ότι είναι δασκάλα της γιόγκα, επάγγελμα που πλέον δεν εξασκεί λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων, της ανατροφής των δύο μικρών παιδιών που έχουν με τον Ναΐμ, του Ισμαήλ και της Ιμάν. Παράλληλα ασχολείται κι αυτή ενεργά με την Ενωση, συμμετέχει μάλιστα και στο Διοικητικό της Συμβούλιο, υπεύθυνη για τα θέματα μάρκετινγκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk