Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών είπε το πλέον προφανές την περασμένη Τρίτη: η οικονομία υποχωρεί και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα. Τα «νέα» αυτά σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Κίνα και Ευρώπη προκάλεσαν πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών τις δύο τελευταίες ημέρες. Η αντίδραση των αγορών έστειλε ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα από την ίδια την ανακοίνωση της Fed: η οικονομία χρειάζεται μεγαλύτερη και καλύτερα σχεδιασμένη βοήθεια από αυτή που έχει ήδη λάβει. Ακόμη και από αυτή που ετοιμάζεται να δοθεί στις ΗΠΑ εν μέσω αμφιβόλου πολιτικού σκηνικού.

Η υψηλή ανεργία, τα λιγοστά δημόσια έσοδα, η στενότητα δανεισμού και η υποτονική αγορά κατοικίας ήταν στοιχεία γνωστά σε όλους. Κανέναν δεν εξέπληξε λοιπόν η περιγραφή της οικονομικής κατάστασης ούτε η λήψη πρόσθετων μέτρων. Αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να δώσει την απαιτούμενη ώθηση όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν αποφασίζει να προωθήσει ένα νέο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας. Αντ΄ αυτού περιορίστηκε στο να μην κλείσει πρόωρα την κάνουλα του δανεισμού και να υποσχεθεί ότι θα κάνει περισσότερα αν τα πράγματα επιδεινωθούν. Υπονοώντας ότι θα χρησιμοποιήσει το όπλο της διάθεσης νέου χρήματος στο σύστημα ώστε να κάνει φθηνότερο τον δανεισμό.

Τότε γιατί τρομοκρατήθηκαν οι αγορές; Είναι πασιφανές ότι η Fed θέλει να βγάλει την ουρά της απ΄ έξω. Διότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι ούτε η έλλειψη χρημάτων ούτε τα υψηλά επιτόκια. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσλήψεων, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού για ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και για τις τράπεζες είναι ήδη πολύ χαμηλά.

Με άλλα λόγια, όσο η οικονομία παραμένει αδύναμη και αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο τόσο οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν και οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν τις μικρές επιχειρήσεις. Οσο λοιπόν οι προσλήψεις και οι πιστώσεις θα παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα η οικονομία θα είναι αναιμική.

Η διέξοδος από αυτή την κατάσταση θα ήταν η υιοθέτηση μια αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής. Ομως το Κογκρέσο την αρνείται πεισματικά. Οι περικοπές που αποφασίστηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι τα μέλη του δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας αλλά ούτε και την εξαιρετικά «ενοχλητική» ενίσχυση των πολιτειακών προϋπολογισμών.

Η ανακοίνωση της Fed απέφυγε τη χρήση των όρων «αποπληθωρισμός» και «υποτροπή της ύφεσης» (double dip recession). Παρ΄ όλα αυτά οι αγορές άκουσαν αυτές τις λέξεις διότι οι προσπάθειες της Fed δεν φαίνονται ικανές να αποσοβήσουν αυτούς τους κινδύνους.