Εν όψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός πρέπει να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία και να πείσει τους πολίτες ότι στο βάθος αυτού του τούνελ της ύφεσης που διανύουμε σήμερα υπάρχει ένα φως, μια ελπίδα οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει αφενός να περιγράψει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων της απασχόλησης και του εισοδήματος, και αφετέρου να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων αλλά και δομής του Υπουργικού Συμβουλίου και της δημόσιας διοίκησης.
Ουσιαστικά ο πρώτος κύκλος της διακυβέρνησης Παπανδρέου έχει πλέον κλείσει με την αποφυγή της πτώχευσης της χώρας. Εφόσον η τρόικα ενέκρινε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και δήλωσε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της προσπάθειας, μπορούμε να θεωρούμε βέβαιη την περαιτέρω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τον μηχανισμό στήριξης και αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα μπορεί σταδιακά να ξαναβγεί και να δανειστεί από τις διεθνείς τράπεζες, από τις αγορές, με λογικά επιτόκια. Τώρα μπαίνουμε στον δεύτερο κύκλο, που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναφτάσουμε στο ίδιο σημείο. Αυτό προϋποθέτει ότι η δομή της δημόσιας διοίκησης αλλάζει, οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται και κρίνονται, ελέγχονται και τιμωρούνται εφόσον παρανομήσουν, γίνονται πιο αποτελεσματικοί και πιο «καθαροί». Σημαίνει ότι το μέγεθος του δημόσιου τομέα περιορίζεται ώστε να μειωθούν οι σπατάλες και να αυξηθεί η παραγωγικότητα, και ταυτόχρονα περιορίζεται η δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να αυθαιρετούν και να εκβιάζουν τους πολίτες. Για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο χρειάζεται αλλαγή πολλών νόμων, άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, απλούστευση και αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για την ίδρυση επιχειρήσεων και την άσκηση επαγγέλματος και πολλές άλλες παρεμβάσεις σε επίπεδο διαδικασιών.
Ο δεύτερος αυτός κύκλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι εξασφαλίζει ότι, όταν αρχίσουμε ξανά να δανειζόμαστε από τις αγορές και να λειτουργούμε κανονικά, δεν θα πάνε όλα χαμένα εξαιτίας της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου.
Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος θα είναι ο κύκλος της ανάπτυξης, τον οποίο ο κ. Παπανδρέου θα περιγράψει στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να δώσει την προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Η περιγραφή της κατάστασης όμως και οι εξαγγελίες δεν αρκούν για να πειστεί ο κόσμος για τη θετική προοπτική. Χρειάζονται και αλλαγές υπουργών που θα αποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός αξιολογεί τους συνεργάτες του και διορθώνει τις εσφαλμένες επιλογές του.