Κατά καιρούς εμφανίζονται βυτία με μάνικες και συνεργεία καθαρισμού που απολυμαίνουν εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Οι ένοικοί τους ζουν σαν τρωκτικά, παρέα με τρωκτικά και ζωύφια.

Προχθές ο κ. Σπύρος Βούγιας δήλωσε τηλεοπτικά ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις καθαριότητας οργανώνονται από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Προστασίας Πολίτη.

Αυτό είναι αναληθές γι΄ αυτό και ο δήμαρχος Αθηναίων έγινε έξαλλος με τον υφυπουργό.

Εξέδωσε ανακοίνωση βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Οι εκατό πολυκατοικίες που εκκενώθηκαν στο ιστορικό κέντρο εντοπίστηκαν από την νομαρχία, καθαρίστηκαν από τον Δήμο και οι αναξιοπαθούντες σιτίζονται από την Αρχιεπισκοπή. Η τριανδρία των καλών Αθηναίων απαρτίζεται από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τον κ. Γιάννη Σγουρό και τον κ. Ιερώνυμο.

Υπάρχει κάτι που διακρίνει τον υφυπουργό από την τριανδρία των Αθηναίων. Από τη μια πλευρά έχουμε τα λόγια τα μεγάλα, τα πολυσέλιδα πορίσματα, την επίμονη αλληλογραφία, τις ατελείωτες συσκέψεις ειδικών και ασχέτων, τις τηλεοπτικές υποσχέσεις, τις ανερμάτιστες προτάσεις. Από την άλλη υπάρχει το έργο. Συσσίτιο για 4.000 ψυχές. Δωρεάν σουπερμάρκετ για 1.200 οικογένειες. Δύο ξενώνες για φιλοξενία αστέγων. Η τριανδρία είναι εκεί, διά ζώσης, όχι μέσω κάμερας. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας περπατούν στο κέντρο της πόλης και δεν αρκούνται σε ασκήσεις επί χάρτου. Βεβαίως οι πράξεις τους δεν μπορούν να επαναφέρουν το ιστορικό κέντρο σε μια κόσμια κατάσταση αν δεν υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο. Και όμως προσπαθούν και κάνουν κάτι.

Ο κ. Σπύρος Βούγιας ανέλαβε τη σύνταξη πορίσματος για την Αθήνα. Συγκρότησε άτυπη ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 55 άτομα. Οι περισσότεροι κατέθεσαν μελέτες που είχαν ήδη στα συρτάρια τους. Λένε ορισμένοι ότι πήγαν μόνο μια φορά σε κάποια συνάντηση και έκτοτε ούτε ενόχλησαν ούτε ενοχλήθηκαν από τον πυρήνα της ομάδας που ανέλαβε την ερανιστική αξιοποίηση των δεδομένων. Ενώ λοιπόν 55 ονόματα νομιμοποιούν το πόρισμα, οι ίδιοι δεν έχουν ιδέα για το περιεχόμενο. Εν τούτοις το κείμενο «Δράση για την Αθήνα» διακινείται σε διάφορα γραφεία με διακριτικότητα. Από το γραφείο του κ. Βούγια υπάρχει διαρροή πληροφοριών και ταυτόχρονα από το ίδιο γραφείο γίνονται διαψεύσεις. Ολα τούτα με ανάρμοστες πλην όμως μοδάτες διαδικασίες, όπως οι αναρτήσεις μέσω facebook.

Στον αντίποδα του open-gov και μιας κυβερνητικής επιλογής που θέλει τα πάντα στο φως και σε δημόσια διαβούλευση, ο υφυπουργός Προστασίας Πολίτη επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σκοτεινού τομέα όπου ανθούν η παραπληροφόρηση, η συσκότιση της αλήθειας και οι προσωπικές εμπάθειες. Είναι ενδεικτική της στρατηγικής του κ. Βούγια η ευκολία με την οποία διατυπώνει ανακρίβειες για το κέντρο της Αθήνας. Και τι έγινε; Θα βγάλει μια ανακοίνωση ο δήμαρχος, μετά ο υφυπουργός θα ξαναπεί το δικό του και από το λέγε λέγε θα μπερδευτεί ο κόσμος. Στο τέλος κερδίζει ο πιο εύγλωττος, ο πιο φωτογενής.

Στο διά ταύτα: ο κ. Σπύρος Βούγιας δεν κατάφερε να συντονίσει τη «Δράση για την Αθήνα». Βρίσκεται ακόμη στο στάδιο «Φλυαρία για την Αθήνα». Είμεθα τυχεροί καθώς κάποιες από τις ευφάνταστες λύσεις βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας. Ενδεικτικά προτείνει: να δουλεύουν οι άποροι με αμοιβή 1 ευρώ την ώρα, να μην καταστρέφονται τα προϊόντα «μαϊμούδες» αλλά να χαρίζονται σε φτωχούς για να τα πουλάνε εκείνοι. Για όσους έχουν διαβάσει ολόκληρο το πόρισμα και δεν τυγχάνουν ενθουσιώδεις νεοφώτιστοι εθελοντές σε ΜΚΟ, η αδράνεια του κ. Βούγια είναι παρήγορη. Αν είχε την αποφασιστικότητα της τριανδρίας των Αθηνών μπορεί να είχε κάνει ολέθριες κινήσεις.