Αύξηση πωλήσεων αλλά μείωση καθαρών κερδών λόγω της έκτακτης εισφοράς ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η εταιρεία εδώ και λίγες ημέρες αποτελεί παρελθόν από το χρηματιστήριο, καθώς ο μητρικός πολυεθνικός όμιλος Delhaize μέσω της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει απέκτησε το 100% των μετοχών και απέσυρε τη μετοχή από το ΧΑ.

Ετσι συνεχίζεται η «φυγή» μεγάλων ομίλων από το ΧΑ όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Vodafone, τον Παπαστράτος, την Ιnteramerican, τον Γερμανός, την Cosmote κ.ά. Σε ανακοίνωσή της η αλυσίδα αναφέρει ότι διατήρησε το πρώτο εξάμηνο την εμπορική πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των τιμών, όπου πάνω από 3.500 προϊόντα πωλούνται σε τιμή κάτω του ενός ευρώ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, σε μία περίοδο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης, ο όμιλος συνέχισε να επενδύει και να αυξάνει το προσωπικό του προσφέροντας 888 νέες θέσεις εργασίας, από 8.857 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009 σε 9.745 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Ο όμιλος κατά το εξεταζόμενο διάστημα επένδυσε 29 εκατ. ευρώ για ανοίγματα νέων καταστημάτων και ανακαινίσεις υπαρχόντων.

Στις 30 Ιουνίου 2010 το δίκτυο πωλήσεων του ομίλου αριθμούσε 219 καταστήματα από τα οποία 169 είναι εταιρικά καταστήματα λιανικής πώλησης, 39 franchising και 11 καταστήματα είναι καταστήματα χονδρικής πώλησης. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει την προσθήκη 6-8 επιπλέον νέων καταστημάτων.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στα 765,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 7,2%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (ebitda) αυξήθηκαν κατά 6,4% στα 36,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 46,5% λόγω της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε τον Μάιο του 2010.