Πολύ κοντά στο χαμηλό της ημέρας τερμάτισε ο γενικός δείκτης καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν μετά το αρνητικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων της Πέμπτης.
Στην έναρξη της ημέρας τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το εγχώριο επιχείρησαν να αντιδράσουν στο κλίμα ανησυχίας που δημιούργησαν οι φόβοι για ενδεχόμενο ύφεσης διπλού πυθμένα.
Ωστόσο οι συνθήκες δεν επέτρεψαν σε νέα κεφάλαια να εισέλθουν στις αγορές καθώς οι επενδυτές μετά την προχθεσινή δοκιμασία εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Την αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενέτεινε και η δημοσιοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης (συρρίκνωσης κατά 3,5%) του ΑΕΠ καθώς ήταν δυσμενέστερο των προβλέψεων, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις στην αγορά. Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας ακύρωσαν και τη θετική επίδραση που είχε αρχικά στην αγορά η ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες έκθεση της UΒS όπου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα σημειωθούν συγχωνεύσεις οι οποίες θα προσδώσουν υπεραξίες στον κλάδο κατά τους προσεχείς μήνες.
Στην έναρξη ο γενικός δείκτης ωθήθηκε σχεδόν αμέσως στο υψηλό των 1.669 μονάδων, με άνοδο 1,15%. Αφού συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος όπου και παρέμεινε ως τη λήξη, με μια σύντομη θετική «παρένθεση» γύρω στο μεσημέρι.
Οι πιέσεις εντάθηκαν κατά το τελευταίο δίωρο, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 1,70% στο χαμηλό των 1.621 μονάδων προτού κλείσει στις 1.628,28 μονάδες, με απώλειες 1,31%, οι οποίες ανέβασαν τις εβδομαδιαίες σε 4,94%.
Παράλληλα ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε την έκτη διαδοχικά συνεδρίαση (η αμέσως εκτενέστερη επτά ημερών σημειώθηκε από τις 22 ως τις 30 Ιουνίου, με συνολικές απώλειες 10,09%), όπου οι αθροιστικές του απώλειες ανέρχονται σε 8,39%.
Εντονη διακύμανση εμφάνισε ο δείκτης των τραπεζών ο οποίος από αρχικά κέρδη 2,67% κατέληξε σε απώλειες 1,41% κατά το κλείσιμο, παρασύροντας κατά 1,29% χαμηλότερα τον δείκτη FΤSΕ20.
Ο τζίρος ενισχύθηκε σε σχέση με τον προχθεσινό και προσέγγισε τον αντίστοιχο της Τρίτης καθώς διαμορφώθηκε σε 83,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.
Ο αριθμός των πτωτικών μετοχών μειώθηκε ακόμη περισσότερο έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 74 ανοδικές, 90 καθοδικές και 125 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 83 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.
Τεχνική ανάλυση
«Μετά την επίτευξη του ανοδικού στόχου των 1.780-
1.800 μονάδων αποτελεί απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη μια πτωτική διορθωτική κίνηση της τάξεως του 33% ή ακόμη και του 50% (του ανοδικού κύματος με αφετηρία την περιοχή των 1.400 μονάδων)» αναφέρει στην εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση η Εμπορική Τράπεζα.
Σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων είναι αρκετά πιθανή μια νέα ανοδική προσπάθεια, ενώ μεσοπρόθεσμα (μέχρι τέλους του έτους) διαμορφώνονται δύο σενάρια, σύμφωνα με την Εμπορική Χρηματιστηριακή.
Σύμφωνα με το απαισιόδοξο που συγκεντρώνει πιθανότητες επαλήθευσης κατά 30%-35% η αδυναμία υπέρβασης των 1.780- 1.800 μονάδων ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ισχύ της πολύμηνης πτωτικής τάσης και αναμένεται νέα δοκιμασία αντοχών στην περιοχή στήριξης των 1.400 μονάδων.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο οι πολύμηνες θετικές αποκλίσεις των τεχνικών δεικτών δίνουν 65%-70% πιθανότητες να τερματισθεί η ισχύουσα πτωτική διορθωτική κίνηση στα επίπεδα των 1.630- 1.570 μονάδων.