Οριακές διακυμάνσεις δείχνουν κρίσιμοι μακροοικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ επιτείνοντας την ανησυχία για τη βραδύτητα με την οποία η οικονομία της χώρας εξέρχεται από την κρίση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% ενώ η αξία των αποθεμάτων των επιχειρήσεων αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,3%.

Μετά από δύο μήνες πτώσης, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν ελαφρά τον Ιούλιο, χάρη στην αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το υπουργείο, αν εξαιρεθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων η αύξηση ήταν μόνο 0,2%, σε κάθε περίπτωση χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε τον Ιούλιο αύξηση μετά από τρεις μήνες πτώσης, υπερβαίνοντας τη πρόβλεψη των αναλυτών. Ο βασικός δείκτης, που δεν υπολογίζει τα τρόφιμα και τα καύσιμα είχε αύξηση κατά 0,1% λόγω της αύξησης του κόστους για στέγαση και ένδυση. Σε σχέση με τον Ιούλιο πέρυσι, η αύξηση φτάνει το 1,2%.

Πτώση στο συνολικό όγκο πωλήσεων καταδεικνύει η αύξηση κατά 0,3% στην αξία των αποθεμάτων που άγγιξε τα 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009. Μείωση στη κατανάλωση δείχνει επίσης η μικρή αύξηση και στο χρόνο πώλησης των εμπορευμάτων που έφτασε τον Ιούλιο του 1,26 μήνες.