Στο ελληνικό Χρηματιστήριο συντελείται μεγάλη αλλαγή στους ξένους επενδυτές, αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Θ. Κρίντας διευθύνων σύμβουλος της Αttica Wealth Μanagement ΑΕΔΑΚ και εξηγεί ότι οι παραδοσιακοί επενδυτές των ώριμων αγορών έχουν μειωθεί αισθητά και τη θέση τους έχουν δώσει σε κεφάλαια που αναλαμβάνουν υψηλούς κινδύνους (distress funds). Διαβλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στις μετοχικές αξίες, αν και επισημαίνει ότι το μακροοικονομικό τοπίο διεθνώς δεν είναι ξεκάθαρο.

– Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία περισσότερο δημιούργησαν σύγχυση παρά έδειξαν κάποια τάση εξόδου από την κρίση. «Οντως, το μακροοικονομικό τοπίο διεθνώς δεν είναι ξεκάθαρο. Αυτό επιτρέπει στους απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για ύφεση διπλού πάτου (W type ή double dip). Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος της κρίσης αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει τις οικονομίες στα άκρα, με συνέπεια τα στοιχεία που λαμβάνονται να μην είναι δυνατόν πάντα να αξιολογηθούν σύμφωνα με την ιστορικότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Για παράδειγμα η άνοδος της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της κρίσης και της προσπάθειας των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αν όμως η μεταβατική περίοδος που διανύουμε οδηγήσει σε ένα νέο επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας, θα δούμε την ανεργία να υποχωρεί σύντομα και αισθητά. Θα πρότεινα πάντως να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων η οποία είναι ανοδική».

– Το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές διεθνώς θα έχει συνέχεια;

«Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχικές αξίες διεθνώς. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, η ανάκαμψη των αγορών από τα χαμηλά έχει επιτευχθεί εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να προσελκύονται οι επενδυτές που είχαν αρχικά φοβηθεί. Δεύτερον, και κατά τη γνώμη μου σημαντικότερο, οι βασικοί αγοραστές το τελευταίο διάστημα είναι επενδυτές οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Αναζητούν δηλαδή τους νικητές του μέλλοντος».

– Το ελληνικό Χρηματιστήριο σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται τι δυνατότητες έχει;

«Στην Ελλάδα συντελείται μεγάλη αλλαγή στους ξένους επενδυτές. Οι παραδοσιακοί, των ώριμων αγορών, έχουν μειωθεί αισθητά και τη θέση τους έχουν δώσει σε κεφάλαια που αναλαμβάνουν υψηλούς κινδύνους (distress funds). Η μετάβαση γίνεται εδώ και καιρό, το τελευταίο διάστημα όμως συνεχίζεται αθόρυβα. Τα πρώτα κέρδη που ήλθαν μέσα στο προηγούμενο δεκαήμερο προφέρουν θετική δημοσιότητα για τις δυνατότητες του ΧΑ, όπως και η διόρθωση των τελευταίων ημερών. Θεωρώ ότι οι θέσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν το μέγεθος ή την ευελιξία να διανύσουν την επόμενη περίοδο και να προσαρμοστούν, θα προσφέρουν εντυπωσιακές αποδόσεις σε βάθος τριών ετών».