ΤΕΡΓΕΣΤΗ Είναι μια παραλία εντελώς διαφορετική από όλες τις άλλες. Οχι γιατί είναι όμορφη, αλλά γιατί στη μισή η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε γυναίκες και παιδιά ως 12 ετών. Στην άλλη μισή κολυμπούν μόνο άνδρες και έφηβοι άνω των 12 ετών. Η πλαζ του Πεντοτσίν, κοντά στο κέντρο της Τεργέστης στη Βόρεια Ιταλία, είναι η μοναδική στη Δύση χωριστή πλαζ για άνδρες και γυναίκες!

Χωρίζεται με ένα τσιμεντένιο τείχος που εισχωρεί στη θάλασσα και λειτουργεί έτσι αδιαλείπτως από το 1903. Λέγεται Πεντοτσίν, που σημαίνει «μικρό μύδι» στην τοπική διάλεκτο, λόγω της ύπαρξης πολλών μυδιών στα κοντινά βράχια. Βρίσκεται ακριβώς στη μέση της πανέμορφης ιταλικής πόλης, ανάμεσα στο βιομηχανικό κέντρο και στο πολύβουο λιμάνι της.

«Λατρεύω αυτή την πλαζ» λέει η κάτοικος Κλαούντια Βασκότο. Και εξηγεί: «Είναι μια όαση για πολλές μητέρες σαν εμένα να έρθουν με τα παιδιά τους εδώ, να χαλαρώσουν και να συζητήσουν. Είναι κάπως σαν άβατο. Επιπλέονυπάρχουν παντού πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο στους άνδρες».

Ο διαχωρισμός στην παραλία αυτή δεν αποτελεί τόσο μια παραξενιά των τοπικών Αρχών ούτε μια διάθεση των γυναικών της Τεργέστης να μιμηθούν τη… Λυσιστράτη όσο ένα κατάλοιπο των ηθών περασμένων εποχών, που διατηρείται ανέπαφο εδώ και περίπου έναν αιώνα. Γι΄ αυτό και πολλοί κάτοικοι εκφράζουν την επιθυμία τους να παραμείνει το τείχος.

«Δεν έχει να κάνει με διαχωρισμό ανάμεσα στα φύλα, αλλά μια παράδοση από τον 19ο αιώνα» επισημαίνει ο ιταλός ιστορικός Στέφανο Πιλότο εξηγώντας ότι «την εποχή εκείνη ο πουριτανισμός έφτανε στο απόγειό του. Οι άνθρωποι, λόγω συστολής, δεν ήθελαν να βλέπουν ο ένας τον άλλον να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Σε μια εποχή λοιπόν άκρατης σεξουαλικότητας και έκλυσης των ερωτικών ηθών, οι Αρχές της Τεργέστης αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητο το έθιμο αυτό, για να διαπιστώσουν ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλές».

«Μόλις μπήκα στην εφηβεία αναγκάστηκα να ακολουθήσω τον πατέρα μουπερνώντας στην άλλη μεριά της παραλίας. Με συγκίνηση θυμάμαι ότι ξεμάκραινα κολυμπώντας στα ανοιχτά, έτσι που ίσα μπορούσα να διακρίνω τη σιλουέτα της μητέρας μου. Με την ευκαιρία, έβλεπα λιγάκι και τα κορίτσια» λέει με νοσταλγία ο συγγραφέας Πίνο Ροβερέντο .

Πριν από τρία χρόνια λειτούργησε μια ανάλογη παραλία στο θέρετρο Ριτσόνε, στις ακτές της Αδριατικής, νότια του Ρίμινι. Εκείνη όμως απευθύνεται στις συζύγους των μουσουλμάνων τουριστών που επισκέπτονται την Ιταλία, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα παιδιά.