Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματός του, εάν χάσει τις εκλογές του επόμενου έτους.

«Εάν το κόμμα μου καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές του 2011, πράγμα μη αναμενόμενο, θα αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου διότι θα έχω την ευθύνη για την τύχη μιας κυβερνώσας παράταξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε συνέντευξή του χθες στο Ρίζε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κυβερνά τη χώρα από το 2002 και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει ότι θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, το καλοκαίρι του 2011, ώστε να διασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα λάβει μέρος για μια τελευταία φορά ως υποψήφιος στις εκλογές του 2011, διευκρινίζοντας ότι μετά το τέλος αυτής της θητείας σκέφτεται να συνεχίσει να συμμετέχει στην πολιτική ζωή στους κόλπους μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός περιοδεύει στην Τουρκία καλώντας τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την αμφιλεγόμενη συνταγματική του μεταρρύθμιση στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, το οποίο θα αποτελέσει και κρίσιμη δοκιμασία για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης του.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση είναι αντίθετη με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατηγορώντας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι μέσω των συνταγματικών τροποποιήσεων επιδιώκει να πλήξει τον χωρισμό των εξουσιών και να εξουδετερώσει τους κοσμικούς δικαστικούς θεσμούς