Ένα μικρό ιδιωτικό κολέγιο στη Μασαχουσέτη έρχεται πρώτο στη φετινή λίστα του Forbes.com με τα καλύτερα κολέγια στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας γνωστά ιδρύματα όπως το Πρίνστον, το Χάρβαρντ και το Γέιλ.

Το Κολέγιο Ουίλιαμς στα όρη Μπέρκσαϊρ, με μόλις 2.200 προπτυχιακούς φοιτητές, ξεπέρασε το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (που έπεσε στη δεύτερη θέση) και το Κολέγιο Άμχερστ (στην τρίτη θέση).

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Στρατιωτική Ακαδημία στο Ουέστ Πόιντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ενώ το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ περιορίζεται στην έκτη θέση και το Πανεπιστήμιο Γέιλ μόλις στη δέκατη θέση.

Η κατάταξη συντάχθηκε για λογαριασμό του Forbes από το ερευνητικό ίδρυμα CCAP. Τα έντεκα επιμέρους κριτήρια εστιάστηκαν κυρίως στην εμπειρία και τα επιτεύγματα των ίδιων των φοιτητών και λιγότερο στις επιδόσεις των ακαδημαϊκών.

Η έρευνα εξέτασε μεταξύ άλλων πόσοι καθηγητές και φοιτητές βραβεύονται με επιστημονικές διακρίσεις όπως τα Νόμπελ, πόσο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι φοιτητές με τις σπουδές τους και το πόσοι βρίσκουν τελικά εργασία και με ποιο μισθό μετά την αποφοίτησή τους. Εξέτασε επίσης το μέγεθος των τάξεων στα κολέγια, την ανάγκη των φοιτητών για δάνεια και τη διάρκεια των σπουδών μέχρι την αποφοίτηση.

Η κατάταξη περιλαμβάνει πάντως μόνο το ανώτερο 9% των 6.600 αναγνωρισμένων ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.

Το Κολέγιο Ουίλιαμς διδάσκει ελευθέριες τέχνες.

Τα δίδακτρά του θεωρούνται ακριβά στα 37.640 δολάρια το χρόνο.