Σκωτσέζικο ντους για την ελληνική κολύμβηση χθες στην πισίνα «Αλφρεντ Χάγιος» της Βουδαπέστης, όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Από τη μία, η ευχάριστη έκπληξη της πρόκρισης δύο Ελλήνων, για πρώτη φορά, στον ίδιο τελικό, με τους Γιάννη Δρυμωνάκο και Στέφανο Δημητριάδη να σφραγίζουν το εισιτήριο στα 200 μ. πεταλούδας. Από την άλλη, η δυσάρεστη έκπληξη του αποκλεισμού του Αρη Γρηγοριάδη από τον τελικό του «δικού του» αγωνίσματος, των 50 μ. ύπτιο, όπου στην προηγούμενη διοργάνωση είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης.

Ο επανακάμψας στις πισίνες μετά τη δίχρονη τιμωρία του λόγω ντόπινγκ Δρυμωνάκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυναμικός και σημειώνοντας τον δεύτερο καλύτερο χρόνο (1.57.38) των ημιτελικών έθεσε εξ αντικειμένου υποψηφιότητα για μια θέση σήμερα στο βάθρο. Ο ίδιος όμως αποποιείται τον τίτλο του υποψηφίου. «Ηθελα να μπω στον τελικό και τα κατάφερα. Δεν θέλω να μιλήσω για μετάλλιο. Δεν ξέρω πώς θα ακουστεί, αλλά δεν ήταν ο πρώτος στόχος μου» δήλωσε μετά τον ημιτελικό, όπου εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυνατός στα τελευταία μέτρα κάνοντας τον καλύτερο χρόνο στο τελευταίο 50άρι. «Δεν μπήκα γρήγορα στην αρχή, γιατί αυτό είχαμε πει, και για τον λόγο αυτόν ήμουν πιο γρήγορος στα τελευταία μέτρα» εξήγησε ο 26χρονος κολυμβητής, ο οποίος στον πρωινό προκριματικό είχε σημειώσει επίδοση 1.58.80. Μαζί του στον σημερινό τελικό θα αγωνιστεί ο Δημητριάδης, ο οποίος άρπαξε το τελευταίο εισιτήριο πρόκρισης με χρόνο 1.59.27 ενώ στον προκριματικό είχε κολυμπήσει την απόσταση σε 2.00.19. Ο 21χρονος κολυμβητής δεν ήταν ικανοποιημένος από τους χρόνους του, αφού έχει καλύτερη εφετινή επίδοση 1.57.70, αλλά πανηγύρισε την πρόκριση για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό.

Η… κακή ημέρα για τον Γρηγοριάδη φάνηκε από το πρωί. Στα προκριματικά σημείωσε επίδοση 25.45, η οποία ήταν μόλις η 8η καλύτερη. Στον ημιτελικό βελτιώθηκε ελάχιστα (25.39), με αποτέλεσμα να μείνει στην 11η θέση και να μη βρεθεί σήμερα στον τελικό για να υπερασπίσει τον τίτλο του. «Σίγουρα το 25.39 δεν είναι καλός χρόνος» παραδέχθηκε ο θεσσαλονικιός κολυμβητής και πρόσθεσε: «Οι επιδόσεις στο ύπτιο δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει μετά το τέλος των “διαστημικών” μαγιό. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Αυτή τη στιγμή το ύπτιο πιστεύω ότι πρέπει να είναι το πιο γρήγορο στυλ στον κόσμο από πλευράς επιδόσεων. Με το 25.39 θα έμπαινα στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ενώ τώρα είμαι εκτός οκτάδας στο Ευρωπαϊκό. Προσπάθησα όσο μπορούσα, απλά ένιωθα ότι δεν μπορούσα να πάω πιο γρήγορα».

Η Λυσιστράτη Χαλκίδη κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά των 200 μ. μεικτή ατομική, αφού κατετάγη 16η στον προκριματικό με νέο ατομικό ρεκόρ 2.17.15. Στα ημιτελικά όμως δεν κατάφερε να βελτιωθεί και με χρόνο 2.17.36 κατετάγη 15η.

Η Ελβίρα Ευσταθίου έμεινε εκτός τελικού στα 800 μ. ελεύθερο, αφού κατετάγη 19η στα προκριματικά του αγωνίσματος με επίδοση 8.53.83.