Να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αποκαλούμενων «νοικοκυραίων» θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς . Η Ρηγίλλης, εκτός από την πολιτική των ανοιγμάτων στην Αριστερά για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με αιχμή το «όχι» στο μνημόνιο στη λογική του αντικυβερνητικού μετώπου, θα επιδιώξει να… επαναπατριστούν πολιτικά και οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τη ΝΔ απογοητευμένοι από τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

«Αυτός ο κόσμος που έφυγε από τη ΝΔ στις περασμένες εκλογές δεν ανήκει σε άλλο κόμμα, πολύ περισσότερο στον ΛΑΟΣ. Δεν νιώθει φιλικά στο ΠαΣοΚ. Πρέπει να επιστρέψει στον φυσικό πολιτικό του χώρο που είναι η ΝΔ» λένε κορυφαία κομματικά στελέχη. Παράλληλα θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την επιχείρηση για επανασυσπείρωση των εκ δεξιών απολεσθεισών δυνάμεων, αν και ήδη εκτιμούν ότι υπάρχει σταδιακά επιστροφή προς τη ΝΔ από τον ΛΑΟΣ, τον οποίο επικρίνουν για τη φιλική στάση του έναντι της κυβέρνησης.

Στις τάξεις της ΝΔ κεντρική θέση έχει το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε κρίσιμες πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο από τα λάθη των κυβερνήσεων Καραμανλή και την οργή των πολιτών για πολλούς υπουργούς της, λόγω συμπεριφορών και σκανδάλων, αλλά επειδή δημιουργήθηκε σύγχυση στο εκλογικό σώμα για τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της.

Ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να αναδείξει- εκτός του «όχι» στο μνημόνιο – ζητήματα που η εκλογική της βάση είχε θέσει πολύ ψηλά στη δική της ατζέντα, όπως η ασφάλεια, η δημόσια τάξη και η λαθρομετανάστευση. Ουσιαστικά θα στρέψει την προσοχή της στο «τι θέλει ο υπερσυντηρητικός χώρος»- τον οποίο είχε ξεχάσει η προηγούμενη ηγεσία- και θα υιοθετήσει μια πολιτική ρητορική βασισμένη στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Ρήγμα στον ΛΑΟΣ

«Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει το κακό παρελθόν της ΝΔ» δήλωσε χθες ο κ. Τατούλης

Εσωτερικούς τριγμούς προκαλεί στον ΛΑΟΣ η απόφαση του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρη να στηρίξει την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη. Η πρώτη διαφωνία είχε καταγραφεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αθ.Πλεύρη και τη σκυτάλη πήρε χθες ο κ. Αδ.Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως δεν έχει πάρει λευκή επιταγή ο κ. Κακλαμάνης, ενώ στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Τατούλη, μιλώντας θετικά όμως και για τον κ. Μανώλη.