Το οικονομικό επιτελείο, καίτοι ευρισκόμενο σε τόπους παραθερισμού, προβληματίζεται για την κατάρρευση των εσόδων τον Ιούλιο και το ενδεχόμενο παρατεταμένης ύφεσης στην πραγματική οικονομία. Σήμερα θα ανακοινωθούν τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία για την ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το Reuters εκτιμά ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί σε 3,3% το β΄ τρίμηνο, ενώ κατά το πρώτο ήταν 2,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2010 και παραπέμπει στις δηλώσεις των μελών της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Το ευρω-ατλαντικό κλιμάκιο στάθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κατεύθυνση στην οποία θα δοθεί μεγάλη έμφαση από την κυβέρνηση ως το τέλος του έτους. Εκτός από τις ειδικές ομάδες του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο των φορολογουμένων με μεγάλη περιουσία, οι οποίοι δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, το ειδικό σώμα επιβάλλει ήδη πρόστιμα για παραβάσεις σε τουριστικές περιοχές. Διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως αν εισπραχθεί έστω και το 25% από βεβαιωθέντα πρόστιμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τα έσοδα του προϋπολογισμού θα ενισχυθούν σημαντικά και θα αγγίξουν τον στόχο.

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση στην κυβέρνηση ότι η υστέρηση των 2,8 δισ. ευρώ που καταγράφουν τα έσοδα του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου απαιτεί «αγώνα δρόμου» για να εισπραχθούν 26,4 δισ. ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους και να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για αύξηση των εσόδων κατά 13,7% το 2010. Ωστόσο η τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δυσκολεύει το εγχείρημα. Αν επιτευχθεί, θα πρόκειται για ηράκλειο άθλο.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα, θα πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία το «μαξιλάρι» των 4,5 δισ. ευρώ από την επιπλέον του στόχου περικοπή των δαπανών. Η υποχώρηση των εσόδων κατά 9% τον Ιούλιο (σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) ερμηνεύεται από ορισμένους αναλυτές ως το πρώτο ισχυρό σήμα για την εδραίωση της ύφεσης στην πραγματική οικονομία. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν τα στοιχεία για τη μείωση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22,6% τον Μάιο και η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,5% τον Ιούνιο.

Ωστόσο παρά τα αρνητικά σημάδια διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει στο «Βήμα» ότι τα έσοδα παρουσιάζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα και προσθέτει ότι τον Ιούλιο δεν καταγράφηκαν τα έσοδα από τις δηλώσεις με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ. Παράλληλα, έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας φυσικών προσώπων, ενώ αναμένεται η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για το 2010.