«Σαφάρι» για την είσπραξη χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ ξεκινά το υπουργείο Εργασίας. «Ελάτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας ως τις 15 Οκτωβρίου, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις» διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προς κάθε κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας ότι όποιος δεν προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών του θα βρεθεί ενώπιος με το ενδεχόμενο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Συνολικά οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τις 800.000 και προέρχονται από ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις. Οι 450.000 είναι είτε επιχειρήσεις με προσωπικό είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 250.000 είναι αγρότες που οφείλουν στον ΟΓΑ, ενώ ακόμη 100.000 είναι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε δεύτερη ή και τρίτη δουλειά ή εργοδότες με δεύτερη επιχείρηση. Ως τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν βεβαιώσει οφειλές ως 12 δισ. ευρώ, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται και ενδέχεται- κατά τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη – να φθάσουν στα 15 δισ. ευρώ.

«Ο νέος νόμος είναι εξαιρετικά επιεικής» τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος καθώς μειώνει κατά 80% τις προσαυξήσεις των οφειλών και παρέχει το δικαίωμα ρύθμισης του χρέους χωρίς καν την πληρωμή προκαταβολής. « Καλούμε συνεπώς όλους να ενταχθούν στη ρύθμιση και στοχεύουμε με τις πρώτες δόσεις των οφειλών που θα εισπράξουν τα Ταμεία να συγκεντρώσουμε 300-400 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα ορίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Εδικά για τους μεγαλο-οφειλέτες – δηλαδή εκείνους που τα χρέη τους ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ- το υπουργείο θα συστήσει ειδική «επιτροπή αναστολών», στην οποία μπορούν αν προσφύγουν ώστε να γίνει χωριστή- εκτός των προβλεπομένων από τον νόμο- ρύθμιση, για να μην κινδυνεύσει η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Τέτοιοι οφειλέτες υπάρχουν κατά μείζονα λόγο στον ιδιωτικό τομέα και κατά ελάσσονα στον δημόσιο. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος οφειλέτης χρωστάει 125 εκατ. ευρώ από εισφορές. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία η οποία, όπως είπε ο υπουργός, «παλεύει να παραμείνει στη ζωή». Πάντως το υπουργείο έχει δώσει εντολή να «παγώσουν» όλες οι κατασχέσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ωσότου ολοκληρωθεί διαδικασία της ρύθμισης των χρεών. Ταυτοχρόνως ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια από τον Σεπτέμβριο για να κινητοποιήσει τους οφειλέτες εξηγώντας τα οφέλη της ρύθμισης. Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι «μετά τη 15η Οκτω βρίου θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση».

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς οι υπηρεσίες των Ταμείων δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις για διευκρινίσεις γύρω από το περιεχόμενο της ρύθμισης, χωρίς ακόμη να υπάρχουν συγκεκριμένες αιτήσεις. Το υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξει ανταπόκριση καθώς είναι πλέον σαφές ότι δεν θα δοθεί άλλη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους.