Στην έντονη επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές προσέκρουσε η πρώτη ουσιαστική απόπειρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών να αντιδράσει ανοδικά. Αναπόφευκτα συμβάδισε με την πτωτική τάση των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών δεικτών οι οποίοι «υπέκυψαν» σε αρνητικές εξελίξεις, με κορυφαία την αμφισβήτηση των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ από τη Fed, αλλά και της βρετανικής από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ενώ όμως οι δυτικές αγορές υποχωρούσαν σε ποσοστά της τάξεως του 2%, στη λήξη τής εδώ συνεδρίασης οι απώλειες του γενικού δείκτη ήταν πολύ μικρότερες. Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης πιέστηκε στο χαμηλό της ημέρας στις 1.641

μονάδες, με απώλειες 1,47% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Στη συνέχεια ακολουθώντας αλλεπάλληλα ανοδικά σκαλοπάτια πέρασε για λίγη ώρα σε θετικό έδαφος, με οριακά κέρδη. Μόλις άρχισε η τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης είχε ήδη επανέλθει σε καθοδική τροχιά και τελικά έκλεισε στο τοπικό χαμηλό των 1.649,87 μονάδων, με απώλειες 0,97%, συμπληρώνοντας την πέμπτη διαδοχικά αρνητική συνεδρίαση.

Στην εξασθένηση των πιέσεων συνέβαλε η ισχυρή αντίδραση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (+8,40%) καθώς και της ΑΤΕ Βank (+5,41%), με τη ΔΕΗ να έχει περάσει νωρίτερα σε ανοδική τροχιά.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό 1,29%, παρασύροντας κατά 1,13% χαμηλότερα τον δείκτη FΤSΕ20, ενώ εμφανής ήταν η εξασθένηση των πιέσεων στους δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 οι οποίες υποχώρησαν κατά 0,56% και 0,05% αντίστοιχα, με τον τελευταίο να περνάει σε οριακά αρνητικό έδαφος στη λήξη της συνεδρίασης.

Ο τζίρος υποχώρησε σε σχέση με προχθές και διαμορφώθηκε σε 64,7 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα βελτιώθηκε η τελική εικόνα της αγοράς η οποία διαμορφώθηκε με 70 ανοδικές, 106 καθοδικές και 112 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
* Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Στην κορυφή των αποδόσεων ωθήθηκε η μετοχή με θεαματική άνοδο 8,40% στο κλείσιμο των 4,26 ευρώ. Η αντίδραση της μετοχής στις έντονες πιέσεις που είχε δεχθεί στο προηγηθέν εξαήμερο όπου είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 15,84% συνοδεύθηκε από αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

* Αlpha Βank: Μολονότι η μετοχή κέρδισε το θετικό πρόσημο στη διάρκεια των δημοπρασιών, καταγράφηκε η ανοδική αντίδρασή της η οποία εκδηλώθηκε νωρίτερα και συγκεκριμένα μετά το μεσημέρι και την ώθησε στο υψηλό των 5,63 ευρώ, προτού κλείσει στα 5,60 ευρώ, με άνοδο 0,72%.

* ΑΤΕ Βank: Σημαντικό μέρος των απωλειών (-9,75%) του προηγηθέντος τετραημέρου κάλυψε με την έντονη ανοδική αντίδρασή της η μετοχή η οποία τερμάτισε στο υψηλό της ημέρας, στο 1,17 ευρώ, με άνοδο 5,41%.

* Εθνική Τράπεζα: Παρ΄ ότι αντέδρασε στις αρχικές πιέσεις από το χαμηλό των 10,44 ευρώ, η μετοχή δεν κατόρθωσε να περάσει σε θετικό έδαφος, κλιμακώνοντας την αντίδρασή της στο υψηλό των 10,74 ευρώ. Στη συνέχεια χάνοντας έδαφος η μετοχή υποχώρησε στο τοπικό χαμηλό των 10,56 ευρώ όπου και έκλεισε με απώλειες 1,77%.

* ΟΤΕ: Ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο χαμηλό των 6 ευρώ, στη διάρκεια των δημοπρασιών ο τίτλος αντέδρασε έντονα ανοδικά και ωθήθηκε κοντά στο υψηλό της ημέρας, στα 6,08 ευρώ, όπου και έκλεισε περιορίζοντας τις απώλειές του στο οριακό ποσοστό του 0,16%.