Τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων αποτελεί η συνεχής αύξηση της ανεργίας και των ανέργων. Μάλιστα το υπουργείο περιμένει νέα έξαρση του φαινομένου από το ερχόμενο φθινόπωρο. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το στοιχείο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σημειώνοντας ότι «για κάθε επιπλέον 100.000 ανέργους, προκαλούνται απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία- από εισφορές- της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Γίνεται φανερό ότι εφόσον τον Σεπτέμβριο υπάρξει νέα έκρηξη της ανεργίας, αυτό θα σημάνει νέα επιδείνωση στα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων. «Είμαστε ανήσυχοι για το φθινόπωρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε πως για να υπάρξει κάμψη του φαινομένου, θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Ωστόσο αυτή την εποχή η χώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Ο κ. Λοβέρδος απέδωσε τη μικρή μείωση της ανεργίας του Ιουνίου στη διακύμανση που υπάρχει στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι το υψηλότερο ποσοστό (12%) παρατηρήθηκε κατά τον Φεβρουάριο. Είπε μάλιστα ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο και τραχύ πρόβλημα, το οποίο έχει μέλλον». Η σκληρότερη ίσως μορφή του αφορά τους ανέργους μεγάλης ηλικίας, για τους οποίους το υπουργείο εφαρμόζει προγράμματα προστασίας.

«Δεν δημιουργούμε εμείς την ανεργία, αλλά ως υπουργείο καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε, δηλαδή να φτιάξουμε τα αντίβαρα για να μετριάσουμε τις συνέπειές της» τόνισε ο υπουργός.