Επιταχύνθηκε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, καθώς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση.
Στο πρώτο φετινό τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 2,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η οικονομία παρουσίασε πτώση 2,5% και 2,6% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.
Έναντι του πρώτου φετινού τριμήνου, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5% Στα τρία προηγούμενα τρίμηνα, η πτώση ήταν 0,8%, 0,8% και 0,5% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης συνέβαλαν στη μείωση του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.
Τα σχόλια των αναλυτών
«Η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να μειώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας και της σταδιακής εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων λιτότητας την ίδια περίοδο», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολός της Εθνικής Τράπεζας Ν. Μαγγίνας.
«Η συρρίκνωση αναμένεται να συνεχιστεί κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα, με την ενδυνάμωση των εξαγωγών να αποτελεί το μοναδικό στήριγμα στην οικονομική δραστηριότητα. Η μείωση του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους δεν αναμένεται να υπερβεί σε καμία περίπτωση τις προβλέψεις του Μνημονίου, ενώ ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός μάλλον διευκολύνει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε ονομαστικούς όρους», συμπλήρωσε.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η βουτιά συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αν και δεν έχουμε ακόμη αναλυτικά στοιχεία, η στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες για επενδύσεις και η δημόσια κατανάλωση είναι ιδιαίτερα αδύναμες το δεύτερο τρίμηνο», σχολίασε από την πλευρά του ο Ντιέγκο Ισκάρο της ΙHS GLOBAL INSIGHT.
«Τα καλά νέα είναι ότι τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου υποδηλώνουν ότι η οικονομία ίσως συρρικνωθεί λιγότερο από 4% το 2010, και αυτό καθιστά πιο αξιόπιστες τις δημοσιονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα στοιχεία για το εργατικό δυναμικό, που εμφανίζουν σημαντική αύξηση της ανεργίας, δείχνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα συνεχίσει να είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά», προσέθεσε.
Giada Giani, Citigroup
«Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,5% σε 3μηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, περισσότερο απ’ ό,τι γενικώς αναμενόταν. Πρόκειται για την έβδομη συνεχή υποχώρηση που αφορά το πραγματικό ΑΕΠ. Ο ετήσιος ρυθμός συρρικνώθηκε περαιτέρω, από -2,3% στο -3,5%, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που προκάλεσε η κρίση χρέος καθώς και της πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής», είπε η Τζιάντα Τζιάνι από την Citigroup.
«Θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιδιωτική κατανάλωση από την αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως δεν το έχουμε ακόμα δει, καθώς οι μηνιαίοι δείκτες για τις καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν ουσιαστικά ακόμα υποχωρήσει το δεύτερο τρίμηνο. Από την άλλη, οι καθαρές εξαγωγές έχουν μια σημαντική θετική συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ καθώς η αύξηση των εξαγωγών ενισχύεται από τη βελτίωση του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ οι εισαγωγές περιορίζονται από την μειωμένη εγχώρια ζήτηση», σημείωσε.
«Αναμένουμε η ανάπτυξη να παραμείνει αρνητική για το υπόλοιπο του έτους, με μέση συρρίκνωση περίπου 3,5% για το 2010», κατέληξε.
Πολιτικές αντιδράσεις
Αλλαγή πορείας ζητεί η ΝΔ, καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ύφεση λόγω των μέτρων του Μνημονίου.
Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως «τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η κατανάλωση μειώνεται, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται, η οικοδομική δραστηριότητα ελαχιστοποιείται, η ανεργία διογκώνεται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, οι δημόσιες επενδύσεις εκμηδενίζονται, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, η ύφεση βαθαίνει».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «είναι σαφές ότι απαιτείται αλλαγή πορείας. Ότι χρειάζεται άλλος, εναλλακτικός, δρόμος. Ο δρόμος της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, και όχι ο μονόδρομος του Μνημονίου ή ο «τέταρτος δρόμος» του πρωθυπουργού του Μνημονίου».