Ενα πρωτότυπο τρισδιάστατο βίντεο installation θα είναι η προσφορά του διακεκριμένου γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς στην εφετινή Αρχιτεκτονική Μπιενάλε της Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 29 Αυγούστου ως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Ο σκηνοθέτης ταινιών που έχουν αγαπηθεί παγκοσμίως («Ενας αμερικανός φίλος», «Η Αλίκη στις πόλεις», «Τα φτερά του έρωτα», «Παρίσι- Τέξας») δημιούργησε το installation έπειτα από πρόσκληση των Καζούο Σετζίμα και Ριούγε Νισιζάβα / SΑΝΑΑ, στο θεματικό πλαίσιο της εφετινής Μπιενάλε που τιτλοφορείται «Συναντήσεις ανθρώπων στην αρχιτεκτονική» («Ρeople meet in architecture»). Ο τίτλος του τρισδιάστατου βίντεο του Βέντερς είναι «Αν τα κτίρια μπορούσαν να μιλήσουν» («Ιf buildings could talk») και αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τον σκηνοθέτη είναι πώς τα κτίρια μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους οι οποίοι είτε κατοικούν σε αυτά είτε εργάζονται σε αυτά είτε είναι απλοί επισκέπτες τους.

Η οπτική μελέτη του Βέντερς έγινε στο Rolex Learning Center της Λαουσάν, ένα φουτουριστικό κτίριο σχεδιασμένο από τους Ιάπωνες SΑΝΑΑ, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Το έργο του είναι μια παραγωγή των Νeue Road Μovies και γυρίστηκε με τη συνδρομή της Rolex.

Ως συνήθως, ο πάντοτε πρωτοπόρος στη σκέψη δημιουργός αξιοποίησε στο έπακρο τη σύγχρονη τεχνολογία προσφέροντας ένα έργο επαναστατικών μεθόδων, τόσο στο γύρισμα όσο και στο μοντάζ.