ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ Αντιμετώπισε τροπικές ασθένειες και φονικά φίδια, κρατήθηκε αιχμάλωτος, περπάτησε όσο ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο και λιποθύμησε λίγο προτού πετύχει τον στόχο του. Οβρετανός πρώην στρατιωτικός Εντ Στάφορντ, 34 ετών, κατάφερε ύστερα από δυόμισι χρόνια ή 859 ημέρες να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που ακολούθησε περπατώντας (ενίοτε δε κολυμπώντας) όλο το μήκος του ποταμού Αμαζονίου, δηλαδή 6.760 χιλιόμετρα! «Ημουν ο μοναδικός άνθρωπος που πίστευε ότι σίγουρα θα τα καταφέρει. Ετοιμαζόμουν να πουλήσω και το σπίτι μου για να τον βοηθήσω οικονομικά, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε» δήλωσε η μητέρα του από το Λεστερσάιρ της Αγγλίας, χωρίς να κρύβει την υπερηφάνειά της.

« Μου είπαν τόσο πολλές φορές ότι θα σκοτωθώ » δήλωσε ο ίδιος, πρώην λοχαγός του βρετανικού στρατού, και πρόσθεσε: « Αλλά δεν είμαι νεκρός. Είμαι τώρα εδώ και… απέδειξα πως αν θέλεις κάτι πολύ, μπορεί να το καταφέρεις, ό,τι κι αν είναι αυτό ».

Ο κ. Στάφορντ κατέρρευσε στην άκρη του δρόμου νωρίς την προηγούμενη Κυριακή, μόλις 85 χιλιόμετρα πριν από το σημείο τερματισμού του. Ξαναστάθηκε στα πόδια του ύστερα από λίγες ώρες ανάπαυσης. Το πρωί της Δευτέρας έμοιαζε να έχει όλη την ενέργεια του κόσμου τρέχοντας στην ακτή Γκρίσπιμ της Βόρειας Βραζιλίας με τον Ατλαντικό ωκεανό μπροστά του. Ελουζε με σαμπάνια τον περουβιανό δασοφύλακα Γκαντιέλ «Τσο» Σάντσες Ριβέρα, ο οποίος τον συνόδευσε στο μεγαλύτερο κομμάτι του εγχειρήματός του.

Αν και ο κ. Στάφορντ ελπίζει ότι αυτό που πέτυχε θα κάνει τον κόσμο να ενδιαφερθεί περισσότερο για την καταστροφή του Αμαζονίου και τις περίπλοκες δυνάμεις που οδήγησαν σε αυτήν, ομολογεί ότι δεν ήταν κυρίως η οικολογία το κίνητρό του. Ηταν το προσωπικό στοίχημα ενός άνδρα που εγκατέλειψε τον στρατό για να γίνει χρηματιστής, βαρέθηκε τα οικονομικά, έγινε συντονιστής φοιτητικών εκδρομών στο Μπελίζ και επιτηρητής ενός κτιρίου του ΒΒC στη Γουιάνα.

« Η ουσία είναι πως εάν αυτό που έκανα δεν ήταν εγωιστικό, μια παιδιάστικη περιπέτεια, δεν νομίζω ότι θα είχε επιτυχή έκβαση » ομολόγησε, προσθέτοντας αφοπλιστικά: « Απλώς το έκανα επειδή δεν το είχε κανείς άλλος πριν από εμένα ».

Ο Στάφορντ για να επιζήσει έτρωγε πιράνχας που ψάρευε, ρύζι, φασόλια και ό,τι του έδιναν οι ιθαγενείς που συναντούσε. Είδε κροκοδείλους μήκους 5,5 μέτρων, φίδια ανακόντα, αρρώστησε, ξέμεινε από τρόφιμα, κινδύνευσε ακόμη και να πνιγεί. Τελικά όμως τα κατάφερε.