ΛΟΝΔΙΝΟ Η νοητή γραμμή που χωρίζει την ευτυχία από τη δυστυχία και τη χαρά από τη λύπη είναι πολύ λεπτή, ειδικά στην περίπτωση της βρετανής ιατρικής εθελόντριας Κάρεν Γου, η οποία δολοφονήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τους Ταλιμπάν σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν.
Η 36χρονη νοσηλεύτρια, η οποία είχε εγκαταλείψει την (εξαιρετικά επικερδή) θέση της σε ένα ιδιωτικό Κέντρο Υγείας στο Λονδίνο προκειμένου να μεταβεί στο Αφγανιστάν, εργαζόταν για τη χριστιανική οργάνωση Ιnternational Αssistance Μission (ΙΑΜ). Ωστόσο συνδεόταν επίσης και με μια άλλη οργάνωση, την Βridge Αfghanistan, η οποία παρείχε βοήθεια και ιατρική υποστήριξη στην επαρχία Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.
«Η Κάρεν ήταν μέλος μιας ομάδας που δολοφονήθηκε ενώ παρείχε βοήθεια στο Νουριστάν. Ηταν πολύ αφοσιωμένη, ένας άνθρωπος πολύ ευγενικός. Αγαπούσε τη χώρα και τον αφγανικό λαό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βridge Αfghanistan, Φιρούζ Ραχίμι. Οι Ταλιμπάν, που ανέλαβαν την ευθύνη της δολοφονίας, υποστήριξαν ότι οι νεκροί διέθεταν Βίβλους τυπωμένες στην τοπική γλώσσα νταρί και ότι η εκτέλεσή τους ήταν φυσικό επακόλουθο της προσηλυτιστικής και κατασκοπικής τους δράσης. «Οι ισχυρισμοί των Ταλιμπάν είναι φαιδροί. Οι νεκροί ήταν αφοσιωμένοι στο ανθρωπιστικό τους έργο» υποστήριξε ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.
Η Γου είχε γράψει πριν από μερικές εβδομάδες στον προσωπικό της ιστότοπο ότι ασχολιόταν με τις εγκυμοσύνες και ότι αποτελούσε για εκείνη όνειρο ζωής να δημιουργήσει ένα μαιευτήριο στην επαρχία του Νουριστάν. « Η αποστολή θα απαιτήσει φυσική και ψυχολογική αποφασιστικότητα και δεν θα είναι χωρίς κινδύνους. Αλλά στο κάτω κάτω της γραφήςπιστεύω ότι η παροχή ιατρικής βοήθειας είναι θεμελιώδους σημασίας και πως αξίζει τον κόπο να βοηθάς εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη» είχε γράψει η ίδια λίγο προτού ξεκινήσει για αυτό που επρόκειτο να είναι το τελευταίο ταξίδι της ζωής της και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες προτού περάσει τα σκαλιά της εκκλησίας. Στο Αφγανιστάν είχε γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της, απόστρατο αξιωματικό του βρετανικού στρατού Μαρκ Σμιθ, με τον οποίο επρόκειτο να παντρευτούν στα τέλη του μήνα οπότε και θα επέστρεφαν στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη διήγηση του οδηγού της ομάδας, ενός Αφγανού ονόματι Σαϊφουλά, η ιατρική αποστολή είχε ξεκινήσει για να προσφέρει βοήθεια σε απομονωμένα χωριά της οροσειράς Χίντου Κους στα ανατολικά της επαρχίας Νουριστάν του Αφγανιστάν. Την ώρα που η ομάδα έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής προς την Καμπούλ δέχθηκε αιφνιδιαστική ενέδρα από τους Ταλιμπάν σε μια δασική έκταση όπου είχαν σταματήσει για να φάνε και τα μέλη της εκτελέστηκαν, ένας προς ένας, ως κατάσκοποι.