Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στη Ρωσία έχουν ήδη κάψει 39.000 στρέμματα δάσους που παρέμενε μολυσμένο από τη ραδιενεργή τραγωδία του Τσερνόμπιλ και οι αρχές προσπαθούν τώρα να περιφρουρήσουν άλλες τέτοιες εκτάσεις. Μέχρι να πραγματοποιηθούν ειδικές μετρήσεις, κανείς δεν γνωρίζει αν ραδιενεργά σωματίδια εξαπλώθηκαν με τον καπνό.
«Το προσωπικό μας θα πρέπει να διενεργήσει μετρήσεις για να το εξακριβώσει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν υπάρξει πυρκαγιές στις περιοχές με τα μέγιστα επίπεδα ραδιενέργειας» ανέφερε στο Associated Press o Βασίλι Τούζοβ, αναπληρωτής διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δασοπροστασίας.
Πρόσθεσε ότι στις επικίνδυνες περιοχές έχουν αυξηθεί οι περιπολίες.
Σύμφωνα πάντως με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, η μολυσμένη περιοχή του Μπριάνσκ ελέγχθηκε για ραδιενέργεια μετά την κατάσβεση έξι πυρκαγιών χωρίς να εντοπιστεί αύξηση της ραδιενέργειας στον αέρα.
Το Μπριάνσκ, νοτιοανατολικά της Μόσχας και δίπλα στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, είναι η περιοχή στην οποία εστιάζονται οι ανησυχίες υπό το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών.
Μεγάλες δασικές εκτάσεις του Μπριάνσκ μολύνθηκαν με ραδιενεργά σωματίδια μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στην περιοχή της Ουκρανίας στις 26 Απριλίου 1986.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τα μέσα Ιουλίου η φωτιά έχει κατακάψει έκταση 2.690 στρεμμάτων στο Μπριάνσκ.
Μολυσμένες δασικές εκτάσεις συνολικής έκτασης περίπου 2.100 στρεμμάτων κάηκαν και σε περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπως στην Καλούγκα και την Τούλα.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ισάγιεφ του Κέντρου Οικολογίας και Παραγωγικότητας Δασών, ο κίνδυνος να διασπαρούν με τον καπνό ραδιενεργά σωματίδια από το έδαφος των μολυσμένων δασών είναι υπαρκτός. Την ίδια εκτίμηση έκαναν η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι οι δόσεις ραδιενέργειας θα ήταν πιθανότατα μικρές.
Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είχε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα στο AP.
Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, οι γερμανικές αρχές προειδοποιούν για… ραδιενεργά αγριογούρουνα που απειλούν την αγορά τροφίμων. Σε αυτή την περίπτωση η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις φωτιές στη Ρωσία, αλλά από εκτάσεις του ίδιου του εδάφους της Γερμανίας που είχαν μολυνθεί το 1986 λόγω του Τσερνόμπιλ. Το πρόβλημα παραμένει εδώ και 25 χρόνια, φέτος όμως ο πληθυσμός των αγριογούρουνων φαίνεται ότι έχει αυξηθεί στις περιοχές αυτές.