Ένα ακόμα περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε με εργαστηριακές εξετάσεις, ανεβάζοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 21.

Συνολικά δέκα άτομα (εννέα στη Βέροια και ένα στη Θεσσαλονίκη) νοσηλεύονταισήμερα Τετάρτη με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας, χωρίς να είναι ακόμα σαφές πόσοι από αυτούς έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται μια 70χρονη από τη Νάουσα, επιβεβαιωμένο κρούσμα, η οποία νοσηλεύεται στην εντατική του Θεαγενείου στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Άρης Μουσιώνης.

Στο νοσοκομείο Βέροιας οι ασθενείς που νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα αυξήθηκαν από τους επτά στους εννέα. Τα δύο νέα περιστατικά αφορούν έναν 86χρονο που εισήλθε στο νοσοκομείο για διαφορετικό πρόβλημα υγείας, καθώς και έναν ακόμα ασθενή που είχε νοσηλεύτεί με ύποπτα συμπτώματα τον Ιούνιο, αλλά υποτροπίασε και επέστρεψε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα.

Η ανίχνευση του ιού για την επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων γίνεται μόνο στο Εργαστήριο Αναφοράς Αρμποϊών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών και σε σπάνιες περιπτώσεις από μεταγγίσεις και μεταμοσχεύσεις. Ο ιός απαντάται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα.

Όπως έχει διευκρινίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο το 1% των ατόμων που μολύνονται θα εμφανίσει τελικά σοβαρά συμπτώματα.

Τα δύο άτομα που υπέκυψαν στην Ελλάδα έπειτα από μόλυνση με τον ιό ήταν άνω των 75 ετών και τουλάχιστον το ένα είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.