ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα απλό τεστ που μοιάζει με το γνωστό μας αλκοτέστ μπορεί να ανιχνεύσει στην αναπνοή μορφές καρκίνου που «πλήττουν» εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, και συγκεκριμένα του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Αυτό υποστηρίζουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Cancer» ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου «Τechnion Ιsrael» στη Χάιφα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι μια απλή συστοιχία νανοανιχνευτών μπορεί να διαχωρίσει στην αναπνοή τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VΟCs) που εκλύονται από τα καρκινικά κύτταρα σε σύγκριση με τα υγιή. Και όχι μόνο αυτό: με δεδομένο ότι η κάθε μορφή καρκίνου έχει το δικό της μοτίβο VΟCs, οι ειδικοί είναι σε θέση να διαχωρίσουν τη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει το κάθε άτομο. Τα συμπεράσματα προέκυψαν ύστερα από δοκιμή σε 177 εθελοντές ηλικίας 20-75 ετών. Ορισμένοι εξ αυτών έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη, ενώ οι υπόλοιποι ήταν υγιείς. Οπως φάνηκε η προηγμένη… νανο-μύτη των ερευνητών ήταν σε θέση να εντοπίσει τους ασθενείς με καρκίνο και να δείξει από τι καρκίνο έπασχε ο καθένας. Μάλιστα παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή, το κάπνισμα και το φύλο, οι οποίοι θεωρούνται ότι αλλάζουν τη σύσταση των VΟCs που εκπνέει ένα άτομο, δεν φάνηκε να παρεμβαίνουν στην εγκυρότητα της εξέτασης.

Σημειώνεται ότι η ίδια ερευνητική ομάδα ανέφερε πέρυσι ότι ένα τεστ που βασίζεται στην εκπνοή του ατόμου μπορεί να φανεί χρήσιμο στη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα. Τώρα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η εξέταση μπορεί να έχει πολύ πιο «διευρυμένο» χαρακτήρα.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Αμπρααμ Κούτεν που συμμετείχε στη μελέτη, «αν επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, η νέα τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ένα απλό, μη παρεμβατικό εργαλείο για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με δεδομένο μάλιστα ότι οι υπάρχουσες εξετάσεις συνδέονται με μεγάλο κόστος αλλά και πολλές φορές με ταλαιπωρία για τους ασθενείς». Ο ερευνητής προσέθεσε βέβαια ότι απαιτούνται δοκιμές σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προτού ένα τέτοιο τεστ κυκλοφορήσει ευρέως.