Τρεις υπουργοί στην… πρίζα

Πιέσεις για την επίσπευση πρωτοβουλιών στους τομείς της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της Παιδείας και τη δρομολόγηση της περαιτέρω απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα. Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , των συνεργατών του και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου από τις διακοπές τους, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει ο προγραμματισμός για την ψήφιση νομοσχεδίων και τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων.

Πιέσεις για την επίσπευση πρωτοβουλιών στους τομείς της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της Παιδείας και τη δρομολόγηση της περαιτέρω απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα. Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , των συνεργατών του και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου από τις διακοπές τους, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει ο προγραμματισμός για την ψήφιση νομοσχεδίων και τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων. Με βάση αυτά, θα σχηματιστεί ο κύριος άξονας για τις ομιλίες του Πρωθυπουργού τις προσεχείς εβδομάδες και εν όψει αυτών οι υπουργοί έχουν κληθεί να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους.

Αγωνία για την ανάπτυξη
Βασική εκκρεμότητα της κυβερνητικής πολιτικής θεωρείται από το σύνολο των υπουργών και των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου το ζήτημα της ανάπτυξης. Η αρμόδια υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη έχει ήδη δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με καταληκτική ημερομηνία. Εχει επίσης ήδη ζητήσει να συζητηθεί το σχέδιο νόμου κατά προτεραιότητα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί μετά τις θερινές διακοπές και πιθανότατα θα συμπέσει με την έναρξη των εργασιών του β΄ θερινού τμήματος της Βουλής στις 23 Αυγούστου. Στο νομοσχέδιο αυτό συγκεντρώνονται αυτή την περίοδο σχεδόν όλες οι ελπίδες της κυβέρνησης και της ίδιας της κυρίας Κατσέλη, η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική τους τελευταίους μήνες για την απουσία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Τα ζητήματα της ασφάλειας και της λεγόμενης χαμηλής εγκληματικότητας απασχολούν επίσης την κυβέρνηση, καθώς εντοπίζονται από τη μία πλευρά ανησυχίες πολιτών σε αστικές περιοχές για την παρουσιαζόμενη εγκληματικότητα και από την άλλη κρούσματα πρωτοφανούς βίας σε χώρους όπως τα γήπεδα. Γεγονότα όπως η πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε ο προπονητής της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς στο γήπεδο της Καλλιθέας και τα καταγεγραμμένα παρόμοια περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία θα φέρει ως θέμα υψηλής προτεραιότητας τη διαφύλαξη της έννομης τάξης, αναγνωρίζοντας ότι σε περιόδους κρίσης αρκεί μία μικρή σπίθα για να πυροδοτήσει έκρηξη. Με βάση αυτά, συνεργάτες του Πρωθυπουργού λένε ότι η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να εμπεδωθούν όλες οι φιλόδοξες διακηρύξεις περί ισονομίας και δικαιοσύνης.

Μιλώντας χθες σε πρωινή εκπομπή του Μega, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγιας προανήγγειλε ότι νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας ετοιμάζεται και στην Κατεχάκη και θα έλθει προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αμέσως μετά τις διακοπές. Το μέτωπο της Παιδείας
Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και η διαβούλευση επί του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, τους βασικούς άξονες του οποίου έχει ήδη παρουσιάσει από τον Ιούνιο η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να πυροδοτηθούν εκ νέου εντάσεις στα πανεπιστήμια και να ανοίξει σε περίοδο γενικευμένης κρίσης ένα νέο μέτωπο στον χώρο της Εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτόν έχει γίνει ένας αρχικός σχεδιασμός, προκειμένου να επιδιωχθεί μια συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών καθηγητών, τόσο από τον χώρο του ΠαΣοΚ όσο και από τους χώρους της Αριστεράς, όπου ανήκει μεγάλη μερίδα του διδακτικού προσωπικού.

Πέραν αυτού όμως, μέτωπο με την κυβέρνηση εξ αφορμής του νόμου-πλαισίου για την Παιδεία έχουν προαναγγείλει και πολλές δημοτικές αρχές σε πόλεις στις οποίες αναμένεται να καταργηθούν τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, τα οποία δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες περισσότερο για κάλυψη οικονομικών παρά εκπαιδευτικών αναγκών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk