Την οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα μειωμένα έσοδα του Ιουλίου, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψεύτικες,έωλες και βραχύβιες θριαμβολογίες», για να λάβει την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή ότι «η Νέα Δημοκρατία διέλυσε.Το ΠαΣοΚ χτίζει».

Χθες αργά το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2010. Το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 39,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο μνημόνιο. Ωστόσο τα έσοδα του επταμήνου αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Παρ΄ ότι τα έσοδα βρίσκονται σαφώς εκτός στόχου, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%.

Το υπουργείο παραδέχεται σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι «ο περιορισμός του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο ΙανουαρίουΙουνίου 2010 σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2010 οφείλεται τόσο σε μικρή υστέρηση των τακτικών εσόδωνόσο και στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο». Νωρίτερα, στηριζόμενη στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα), η ΝΔ υποστήριξε ότι «η φορολογική καταιγίδα της κυβέρνησης είναι καταστροφική για τα δημόσια έσοδα». Παράλληλα στάθηκε στα προχθεσινά ανησυχητικά στοιχεία των δεικτών για τη βιομηχανία και την οικοδομή, που δείχνουν ότι βαθαίνει η ύφεση στην πραγματική οικονομία.

Απαντώντας ο κ. Πεταλωτής ανέφερε: «Η κυβέρνηση σώζει τη χώρα, την αλλάζει, ώστε να μη χρειαστούμε ξανά μνημόνια. Η ΝΔ, που μείωσε την εθνική μας κυριαρχία διαλύοντας την οικονομία και λεηλατώντας τον εθνικό μας πλούτο, θα λάβει αρμοδίως την οικονομικής φύσεως απάντηση. Μακάρι όμως να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για το δημόσιο χρήμα και ως κυβέρνηση» .