Σε συνέντευξη του προς την αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Christian Science Monitor», ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο «3ος δρόμος» προς τον σοσιαλισμό απέτυχε, εφόσον αποδείχθηκε εσφαλμένη η πίστη στην ικανότητα της αγοράς, να αυτορυθμίζεται.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, υπογράμμισε, ότι ο «τέταρτος δρόμος» θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αγορές θα έχουν την ελευθερία να αναπτύσσονται, όχι όμως εις βάρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το προσεχές έτος. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι στόχος του δεν είναι αυτή καθ΄αυτή η επανεκλογή του αλλά η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργο που έχει επωμιστεί ο ίδιος και η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «αντί για έναν «3ο δρόμο» χρειαζόμαστε έναν «4ο δρόμο»», λέγοντας ότι τα στοιχεία που αποτελούν αυτόν τον «4ο δρόμο» είναι η διεθνής διακυβέρνηση και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών (όπως ο ΟΗΕ και η G20) που θα θέτει τη διεθνή αλληλεγγύη πάνω από εθνικά συμφέροντα.

Αυτός ο δρόμος θα επιτρέπει στις αγορές να αναπτύσσονται, αλλά όχι εις βάρος της δημοκρατίας, είπε.

Τόνισε ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας «δείχνει» μια ευρύτερη κρίση στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «πραγματική πολιτική ένωση», καθώς και συντονισμός οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να προστατευθούν τα κράτη-μέλη από την κερδοσκοπία.

Δήλωσε ότι για τη δημοσιονομική κρίση ευθύνεται η πολυετής οικονομική κακοδιαχείρηση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Αθήνα κερδίζει νέα αξιοπιστία μετά τα προβλήματα που προκάλεσε το δημοσιονομικό χρέος της χώρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, είπε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει την αγορά ομολόγων από την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο επενδυτή.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει αλλαγές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης, όπως περιορισμό του δημοσίου τομέα, καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοτικότητά του είπε ότι στόχος του δεν είναι η επανεκλογή, αλλά να αφήσει πίσω του μεταρρυθμιστικό έργο.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει εγκαταλείψει την κοινωνική του ατζέντα και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι αλλαγές που γίνονται θα ωφελήσουν όλους τους Έλληνες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στα αγγλικά