O,τι και αν ανακοινώσει σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) οι προσπάθειές της να τονώσει την ανάπτυξη θα έχουν πιθανότατα πιο σημαντικές συνέπειες για την αγορά παρά για την πραγματική οικονομία. Οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν τις νέες κινήσεις της Fed ως προάγγελο μιας ακόμη πιο δυσχερούς κατάστασης για την οικονομία. Η ισχνή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από τον περασμένο Απρίλιο και η οικονομική επιβράδυνση του τελευταίου τριμήνου αποτελούν σημάδια στασιμότητας της αμερικανικής οικονομίας. Κάτι που δημιουργεί πιέσεις προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για συνέχιση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάνκι είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι «δεν είναι έτοιμη η τράπεζα να λάβει νέα μέτρα σε σύντομο χρόνο». Σε αυτό συμφωνούν και ορισμένοι αναλυτές όπως ο Μιτς Στάπλεϊ, ο οποίος θεωρεί ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες « δεν θέλουν να πατήσουν το κουμπί του συναγερμού » λαμβάνοντας άμεσα κάποια μέτρα.

«Η Fed θα αναζητήσει φιλικούς προς τις αγορές τρόπους και θα χρησιμοποιήσει ισορροπημένο λεξιλόγιο προκειμένου να παρουσιάσει την πολιτική που θα ακολουθήσει. Ομως δεν αναμένεται να εξαγγείλει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές» εκτιμά ο Λου Κρανταλ της ΙCΑΡ Ρlc. Στην τελευταία συνεδρίασή τους τα μέλη της Fed είχαν αφήσει σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0,25% στα οποία βρίσκονται από τον Δεκέμβριο του 2008. Επίσης τον Μάρτιο του 2009 είχαν επαναδιατυπώσει την πρόθεσή τους να διατηρήσουν «σε βάθος χρόνου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα» το κόστος δανεισμού. Ομως αυτό που θέλει να δείξει η τράπεζα είναι ότι το έδαφος παραμένει «απροσδόκητα ασταθές», και έτσι αυτό που θέλει να πετύχει είναι η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων προκειμένου να διευκολυνθεί ο δανεισμός.

Αλλά αυτό θα εκληφθεί ως σημάδι ότι η Fed είναι έτοιμη να ρίξει και άλλα χρήματα στην αγορά με κάποιο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά η συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μέτρο για την οικονομία. Ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 2%, δηλαδή υψηλότερο από το επίπεδο-στόχο της Fed στο 1,7%. Σε ό,τι αφορά δε την απασχόληση οι προβλέψεις για δημιουργία 90.000 θέσεων εργασίας τον Ιούλιο δεν επαληθεύτηκαν, καθώς μόλις 71.000 θέσεις δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Και αν ληφθεί υπόψη η ανεργία στον δημόσιο τομέα η απώλεια θέσεων εργασίας έφτασε τις 131.000 τον περασμένο μήνα και η ανεργία παραμένει στο 9,5%.