Προβλέψεις για 100.000 λουκέτα σε καταστήματα

Πάνω από 100.000 εκτιμάται ότι θα είναι πανελλαδικά τα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του χρόνου, ενώ ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο θα πλησιάσει τις 150.000. Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτης. «Δυστυχώς όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των λουκέτων θα ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη που κάναμε αρχικά και θα φτάσουν ακόμη και τις 100.

Προβλέψεις για 100.000 λουκέτα σε καταστήματα | tovima.gr

Πάνω από 100.000 εκτιμάται ότι θα είναι πανελλαδικά τα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του χρόνου, ενώ ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο θα πλησιάσει τις 150.000. Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτης. «Δυστυχώς όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των λουκέτων θα ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη που κάναμε αρχικά και θα φτάσουν ακόμη και τις 100.000 πανελλαδικά. Ομως και ο δείκτης της ανεργίας στο εμπόριο θα αυξηθεί ανησυχητικά. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για 100.000

ανέργους ως το τέλος του χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να πλησιάσει και τις 150.000» δήλωσε.

Για «φορολογική ακρίβεια» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης, η οποία «ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά». Κι όπως επισημαίνει, «η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της τρόικας, στον βαθμό που η αρχική εκτίμησή τους για 1,9% έχει ήδη τριπλασιαστεί».

Προβλήματα
Ειδικότερα η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,6% πέρυσι τον Ιούλιο και 2,4% εφέτος τον Ιανουάριο ανήλθε τον Ιούλιο σε 5,5%, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και κατά την ΕΣΕΕ η απότομη αύξηση του πληθωρισμού ακυρώνει τη μείωση των τιμών βασικών αγαθών, παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα, επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή και απορροφά την καχεκτική ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Αντιθέτως οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 39%, από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 16%-19%, από τα τέλη κυκλοφορίας κατά 29%, από τις μεταφορές κατά 18%, από τα ασφάλιστρα κατά 11%, από την κινητή τηλεφωνία κατά 10%, από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ κατά 7%, από την περίθαλψη κατά 7%, από την εστίαση κατά 3,5%, από τα δίδακτρα 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες κατά 4%. Ως εκ τούτου τουλάχιστον οι 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί ως σήμερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk