Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Mε την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές συνέπεσε η τέταρτη διαδοχικά αρνητική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου επιταχύνθηκε η αρνητική δυναμική της αγοράς, με αποτέλεσμα να καταγράψει συνολικές απώλειες 6,27% στο τετραήμερο. Οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια προήλθαν αρχικά από τα μη ευνοϊκά για την παγκόσμια οικονομία στατιστικά στοιχεία της Κίνας με την εκτόξευση του εμπορικού της πλεονάσματος, αλλά και την αμετάβλητη πιστωτική πολιτική της Ιαπωνίας.

Mε την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές συνέπεσε η τέταρτη διαδοχικά αρνητική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου επιταχύνθηκε η αρνητική δυναμική της αγοράς, με αποτέλεσμα να καταγράψει συνολικές απώλειες 6,27% στο τετραήμερο.

Οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια προήλθαν αρχικά από τα μη ευνοϊκά για την παγκόσμια οικονομία στατιστικά στοιχεία της Κίνας με την εκτόξευση του εμπορικού της πλεονάσματος, αλλά και την αμετάβλητη πιστωτική πολιτική της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια οι πιέσεις εντάθηκαν από την αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στο μεταξύ έντονες πιέσεις δέχθηκαν στο άνοιγμα οι δείκτες της Wall Street με αφορμή τη συρρίκνωση του δείκτη παραγωγικότητας των ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2008.

Η συνεχής ροή αρνητικών ειδήσεων από το διεθνές περιβάλλον, σε συνδυασμό με την απουσία εξελίξεων στο εσωτερικό «μέτωπο», υποχρέωσε την εγχώρια αγορά να συμβαδίσει με τη διεθνή τάση.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης δέχθηκε πιέσεις από την έναρξη της συνεδρίασης και αφού υποχώρησε χαμηλότερα από τις 1.670 μονάδες σταθεροποιήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών, για να κλείσει τελικά στις 1.666,01 μονάδες, με απώλειες 2,30%, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στο χαμηλό των 1.662,99 μονάδων, με απώλειες 2,46%.

Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισαν όλοι οι βασικοί και επί μέρους κλαδικοί δείκτες, με τις πιέσεις να είναι περίπου ανάλογες σε όλο το εύρος της αγοράς.

Ο δείκτης FΤSΕ 20 υποχώρησε σε ποσοστό 2,76% δεχόμενος την αρνητική επίδραση του τραπεζικού δείκτη που έκλεισε με απώλειες 3,69%, ενώ χαμηλότερα κατά 2,20% και 2,62% χαμηλότερα έκλεισαν οι δείκτες FΤSΕ 40 και FΤSΕ 80 αντίστοιχα.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, δεδομένου ότι σε αυτές υπάρχουν και οι περισσότερες κερδοφόρες θέσεις και προσφέρονται για κατοχύρωση κερδών, αφού ο κλάδος πρωταγωνίστησε στην πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς.

Οι συνολικές απώλειες του κλαδικού δείκτη στο τετραήμερο διαμορφώνονται σε 9,86%, ενώ από τα υψηλά της 2ας Αυγούστου ανέρχονται σε 10,23%. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο υψηλό της ίδιας ημέρας ο συγκεκριμένος δείκτης απέδιδε 46,56% με αφετηρία το χαμηλό της 29ης Ιουνίου, ενώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο τα συνολικά κέρδη του διαμορφώνονται σε 32,08%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε σε σχέση με προχθές, αλλά παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 84,5 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα των μετοχών δέχθηκε πιέσεις, όπως προκύπτει από την τελική εικόνα που διαμορφώθηκε με 33 ανοδικές, 149 καθοδικές και 106 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 75 δεν έκαναν καμία συναλλαγή. Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Αθροιστικές απώλειες 11,15% καταγράφει η μετοχή στο τετραήμερο. Παράλληλα το κορυφαίο blue chip της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έχασε και πάλι την πρώτη θέση σε κεφαλαιοποίηση από την CocaCola. Οι πιέσεις στη μετοχή κλιμακώθηκαν στην εξέλιξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο χαμηλό της ημέρας, στα 10,75 ευρώ, με απώλειες 3,59%.

* Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Στην έκτη διαδοχικά αρνητική συνεδρίαση, η μετοχή διέσπασε καθοδικά τα 4 ευρώ και τερμάτισε στο χαμηλό των 3,93 ευρώ, με απώλειες 4,61%, οι οποίες ανεβάζουν τις συνολικές απώλειες από το πρόσφατο υψηλό επτά μηνών σε 15,84%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk