Ζήτημα χρόνου είναι ο τζίρος του παράνομου τζόγου να ξεπεράσει τα έσοδα του ΟΠΑΠ. Σήμερα κινείται στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ μόνο και μόνο επειδή ο αριθμός των παικτών που καταφεύγουν σε αυτόν είναι ακόμη μικρός. Με δεδομένη όμως τη διαρκή αυξητική τάση που παρατηρείται, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια ο τζίρος του παράνομου και ανεξέλεγκτου τζόγου θα αυξηθεί υπέρμετρα, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες, ακόμη και ευρωπαϊκές, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να νομοθετήσουν την ελεγχόμενη ανάπτυξη του διαδικτυακού τζόγου.
Αυτό προκύπτει από πανελλαδική έρευνα- δημοσκόπηση της Αlco για τα τυχερά παιχνίδια για λογαριασμό του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 4 στους 10 άνδρες (43%) και 3 στις 10 γυναίκες (32%) στη χώρα μας, ηλικίας 18-60 ετών, παίζουν παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ, με έμφαση κατά σειρά στο Τζόκερ, στο Πάμε Στοίχημα, στο Κίνο και στο Λόττο.
Την ίδια στιγμή ένα 35% δηλώνει ότι κυνηγά την τύχη προσφεύγοντας συστηματικά σε παιχνίδια εκτός ΟΠΑΠ (από το οποίο το 24,1% σε λαχεία, το 1,9% σε καζίνα και το 0,6% στον Ιππόδρομο και μόλις 7% στο Διαδίκτυο και 1% σε μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών).
Μπορεί η ΟΠΑΠ να έρχεται σαφώς πρώτη στις προτιμήσεις των παικτών, όμως οι λιγότεροι που προσφεύγουν σε παιχνίδια εκτός ΟΠΑΠ παίζουν συχνότερα (από δύο ως τέσσερις φορές), με συνέπεια και η εβδομαδιαία δαπάνη να καταλήγει να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη που γίνεται για παιχνίδια της ΟΠΑΠ. Ειδικά στο διαδικτυακό στοίχημα, το οποίο αποτελεί και το παιχνίδι που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η συχνότητα του παιχνιδιού είναι ως και τρεις φορές μεγαλύτερη και η εβδομαδιαία δαπάνη υπερδιπλάσια της μέσης δαπάνης για το Πάμε Στοίχημα. Περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ είναι η συχνότητα του παιχνιδιού στο διαδικτυακό πόκερ και καζίνο, ενώ λίγο μικρότερη είναι η συχνότητα προσφυγής στα ηλεκτρονικά μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΑΠ, η έρευνα καταγράφει και τη στάση και τις επιθυμίες της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο κοινωνικό αυτό ζήτημα.
Επίσης αναδεικνύεται το καθολικό αίτημα επιβολής κρατικού ελέγχου στον παράνομο τζόγο. Το 82% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ζητεί να ελεγχθεί ο διαδικτυακός τζόγος από το κράτος.
Επίσης η ΟΠΑΠ ΑΕ, σύμφωνα με την έρευνα, θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος φορέας στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή και τον έλεγχο των τυχερών παιχνιδιών.
Μάλιστα η διάδοση του διαδικτυακού τζόγου στην περιφέρεια (μεγαλύτερη απ΄ ό,τι στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη) καθιστά επιτακτική την ανάγκη επιβολής μέτρων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο Ιnternet και στα μηχανήματα καταφεύγουν, κατά κανόνα, άτομα με εισόδημα μεγαλύτερο των 1.200 ευρώ μηνιαίως.