Κατά 3,3% εκτιμούν οι αναλυτές ότι έχει συρρικνωθεί το ελληνικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, ή κατά 1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σε έρευνα του Reuters. Το πρώτο τρίμηνο η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είχε διαμορφωθεί στο 2,5%.

Tα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των φόρων και τις περιορισμένες δαπάνες της κυβέρνησης για επενδύσεις, επιδείνωσαν την ύφεση, που βρίσκεται πλέον στον δεύτερο χρόνο της.

«Η εγχώρια ζήτηση είναι σε πτωτική τροχιά καθώς οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι, οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο, η υψηλή αβεβαιότητα και οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αποθαρρύνοντας την κατανάλωση» ανέφερε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

Εξίσου αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την οικοδομική δραστηριότητα και τις δαπάνες των επιχειρήσεων, στις οποίες προβλέπεται ότι η πτώση θα συνεχιστεί με περίπου τον ίδιο ρυθμό τα δύο επόμενα τρίμηνα, λόγω του αδύναμου κλίματος.

Με τις αγορές να επικεντρώνονται στο αν θα είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας καθώς και στην συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η ανακοίνωση χειρότερων των αναμενόμενων στοιχείων θα δημιουργούσε ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει δυσκολίες προκειμένου να πετύχει τους στόχους της για τα έσοδα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Αντιθέτως, η ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων θα βοηθούσε να μετριαστούν αυτές οι ανησυχίες και θα προσέδιδε αξιοπιστία στους πρόσφατους υπαινιγμούς της κυβέρνησης ότι η ύφεση ίσως είναι μικρότερη συγκριτικά με την επίσημη εκτίμηση για συρρίκνωση 4% του ΑΕΠ φέτος.