Σε πολύ κακή κατάσταση έχουν περιέλθει με το πέρασμα του χρόνου τα κοστούμια που φορούσε η Βίβιαν Λι στο ιστορικό φιλμ «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», που βρίσκονται στην κατοχή του Κέντρου «Χάρι Ράνσομ», του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Το Κέντρο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να συγκεντρώσει τα 30.000 δολάρια που απαιτούνται για την επιδιόρθωσή τους, ώστε να μπορέσει να τα παρουσιάσει στο κοινό το 2014, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την πρώτη προβολή της ταινίας.

Ιδιώτες και άλλοι φορείς μπορούν να καταθέτουν τις δωρεές τους μέσω της ιστοσελίδας του Κέντρου.

Τα φορέματα της Σκάρλετ Ο’Χάρα συμπεριλαμβάνονται στα πιο διάσημα κοστούμια στην ιστορία του Χόλιγουντ και εκτιμάται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας, που κέρδισε οκτώ Όσκαρ.

«Αυτά τα φορέματα έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ. Δεν ράφτηκαν για να ‘ζήσουν’ για πάντα, αλλά για να αντέξουν στα γυρίσματα της ταινίας» εξήγησε στο Associated Press η Τζιλ Μορένα, από το Κέντρο «Χάρι Ράνσομ».

Τα κοστούμια πέρασαν στην κυριότητα του Κέντρου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ως τμήμα της συλλογής του παραγωγού της ταινίας, Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ.

Έκτοτε έχουν υποστεί πολλές φορές το «μαρτύριο» της μεταφοράς και έκθεσής τους σε θέατρα και μουσεία, ενώ για αρκετό διάστημα εκτίθεντο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ποτέ, όμως, δεν συντηρήθηκαν.