ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ Για όσους επέζησαν οι συνέπειες των πλημμυρών του Πακιστάν είναι χειρότερες από το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και τον πρόσφατο πολύνεκρο σεισμό της Αϊτής. Οι πληγέντες αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια, αριθμός που απέχει πολύ από τα πέντε εκατομμύρια των πληγέντων από το τσουνάμι και τα τρία εκατομμύρια των σεισμοπαθών στην Αϊτή.
«Οι νεκροί σε αυτές τις δύο θεομηνίες ήταν πολύ περισσότεροι από τους 1.500 των πλημμυρών στο Πακιστάν. Ο αριθμός των ζώντων πλημμυροπαθών όμωςπου χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια είναι μεγαλύτερος από αυτόν των άλλων δύο καταστροφών» είπε χαρακτηριστικά ο Μαουρίτσιο Τζιουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Αλλά και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσάφ Γκιλάνι χαρακτήρισε την καταστροφή τη χειρότερη στην ιστορία της χώρας. Η κατάσταση είναι απελπιστική: «Καλύτερα να είχαμε αφανιστεί στις πλημμύρες. Η μίζερη ζωή μας τώρα είναι πολύ πιο σκληρή» είπε ο Αχμέντ, ο οποίος κατάφερε να φύγει με την οικογένειά του από την πόλη Σικαρπούρ και να περάσει τη νύχτα στη βροχή. «Γλιτώσαμε από τα νερά, αλλά η πείνα μπορεί να μας σκοτώσει» αναφέρει ο Χόρα Μάι, ένας άλλος πλημμυροπαθής, 40 ετών.
Οι νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, η έλλειψη υποδομών και η διαφθορά δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αρωγής. Λόγω κακοκαιρίας τα ελικόπτερα που μεταφέρουν βοήθεια δεν κατάφεραν να πετάξουν χθες, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν νότιες επαρχίες της χώρας. Επίσης φράγμα στην επαρχία Σιντχ κατερρίφθηενώ μηχανικοί προειδοποίησαν ότι τα τεράστια φράγματα Ταρμπέλα και Μάνγκλα βρίσκονται «στα όρια της αντοχής τους». Τουλάχιστον 53 άτομα χθες έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις στην επαρχία Γκλιγκίτ-Μπαλτιστάν, όπως ανέφεραν οι Αρχές. Αρκετοί είναι και οι αγνοούμενοι από τις κατολισθήσεις που έπληξαν δύο χωριά, αλλά οι Αρχές θεωρούν ότι δεν επέζησαν.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων αδυνατούν να προσεγγίσουν τούς σχεδόν ένα εκατομμύριο εγκλωβισμένους στην κοιλάδα του Σουότ, όπου πολλοί προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τις φονικές συγκρούσεις που σημειώθηκαν πέρυσι με τους Ταλιμπάν.
Στη Βορειοδυτική Κίνα φονικές κατολισθήσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 330, ενώ 1.148 πολίτες αγνοούνται.
Τέλος στην Κεντρική Ευρώπη τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από πλημμύρες. Κυρίως επλήγησαν περιοχές της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Γερμανίας.