Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ καταθέτοντας σε ισραηλινή επιτροπή υποστήριξε ότι η αποστολή του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν μια «σχεδιασμένη πρόκληση».

Υπογράμμισε πάντως ότι το Ισραήλ «λυπάται για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν βαρύτερος, εάν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Όπως διευκρίνισε «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών συζητήθηκαν διάφορες επιλογές. Ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο οι ακτιβιστές να προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς ενόπλους να κατέβουν από τα ελικόπτερα στη γέφυρα και ότι οι Ισραηλινοί ένοπλοι θα αναγκάζονταν να ανοίξουν πυρ».

Επιπλέον, ο Μπαράκ δικαιολόγησε τον συνεχιζόμενο ναυτικό αποκλεισμό της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός είναι απολύτως σημαντικός για να μη μετατραπεί η Γάζα σε τεράστια αποθήκη όπλων».

Τη Δευτέρα είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό σκάφος «Mavi Marmara» που κατευθυνόταν προς τη Γάζα. Η εισβολή έγινε σε διεθνή ύδατα τουλάχιστον 40 μίλια από τον τελικό προορισμό του.

Το περιστατικό της 31ης Μαΐου έγινε η αφορμή να διαταραχτούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ αν και έκτοτε έχουν γίνει προσπάθειες μερικής επανόρθωσης.

Νταβούτογλου: «Το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του»

Σε μία παράλληλη εξέλιξη και σε αντίδραση των δηλώσεων του Νετανιάχου περί ενέργειας εντός της διεθνούς νομιμότητας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Η κατάσταση είναι απολύτως ξεκάθαρη: το Ισραήλ σκότωσε αμάχους στα διεθνή ύδατα», υπογράμμισε.