Οι φίλοι τους συμβιβάζονται με ηλιοθεραπεία στις (ασφυκτικά γεμάτες) παραλίες και βραδινό ποτό στα μπαράκια των νησιών. Οι ίδιοι όμως νιώθουν να ασφυκτιούν στην προοπτική αυτών των «συμβατικών» διακοπών. Κάτι μέσα τους σιγοβράζει, τους ωθεί να γεμίσουν έναν σάκο με
τα απαραίτητα και να εξαφανιστούν σε παρθένες περιοχές του πλανήτη, χωρίς ατζέντα ή τουριστικό πράκτορα, κάποιες φορές δε ακόμα και χωρίς… συντροφιά. Τα ταξίδια τους στερούνται πολυτέλειας,
επιφυλάσσουν κινδύνους και αρκετή ταλαιπωρία, ωστόσο προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες που δεν βιώνει ο μέσος τουρίστας. Τέσσερις Ελληνες μιλούν στο «Βήμα» για τις αντισυμβατικές διακοπές τους στην «άλλη άκρη του κόσμου».

Βάλια Γκολφινοπούλου
Γνωρίζοντας το Μπαλί «εκ των έσω»
Εχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου μα πουθενά δεν έχω συναντήσει ανθρώπους τόσο ευγενικούς και καλοπροαίρετους όπως στο Μπαλί. Και αυτό επειδή αποφάσισα να περάσω έναν μήνα στην εξωτική χώρα ταξιδεύοντας μόνη με τον σύζυγό μου χωρίς τα γνωστά τουριστικά πακέτα που «εγκλωβίζουν» τους τουρίστες σε μεγάλα ξενοδοχεία, αποκομμένους από τη ζωή των ντόπιων. Αντιθέτως, εμείς προτιμήσαμε να περιπλανιόμαστε από χωριό σε χωριό, ψάχνοντας τις καλύτερες παραλίες για σερφ, οργανώνοντας εκδρομές στη φύση, γνωρίζοντας την τοπική κουζίνα, τα έθιμα και τους ανθρώπους. Αλλωστε οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που μπορεί κανείς να ζήσει μαγευτικές εμπειρίες με ελάχιστο κόστος. Φανταστείτε ότι για μερικές ημέρες φιλοξενηθήκαμε σε ένα οικογενειακό ξενοδοχείο που κόστιζε μόλις 0,82 ευρώ την ημέρα! Βέβαια ήμασταν υποχρεωμένοι να πλένουμε μόνοι μας τα σεντόνια μας μαζί με τους ντόπιους, αλλά ήταν και αυτό ένα… διασκεδαστικό τμήμα της εμπειρίας.

ΙΝFΟ
Αεροπορικά εισιτήρια: από 900 ευρώ ● Διαμονή: από 1 ευρώ ● Βίζα: εκδίδεται με την άφιξή σας στη χώρα Λόλα Ζαχαροπούλου
Οι (μοναδικοί) τουρίστες στην Ανγκόλα

Αχανείς εκτάσεις και χωματόδρομοι το τοπίο στην Ανγκόλα- η Λόλα μπροστά στη μηχανή

Τ ουριστική βίζα δεν εκδίδεται για την Ανγκόλα και ο μόνος τρόπος να εισέλθει κανείς στη χώρα είναι να λάβει ειδικές «συστάσεις» μέσω ενός ντόπιου! Αρκεί να αναλογιστείτε αυτό για να καταλάβετε την περιέργεια αλλά και το μικρό «σφίξιμο» στο στομάχι που ένιωθα καθώς ετοιμαζόμουν για ένα οδοιπορικό με μηχανή στην παρθένα αφρικανική χώρα. Είχα την τύχη να μου επιτραπεί η είσοδος διότι ο σύζυγός μου είναι Πορτογάλος και γνώριζε ντόπιους οι οποίοι «εγγυήθηκαν» για εμάς. Ξεκινήσαμε την πορεία μας από τη Λουάντα (πρωτεύουσα) και συνεχίσαμε προς τις μικρότερες πόλεις, Ναμίμπε και Λουμπάγκο. Η σκληρή εικόνα της πρωτεύουσας όπου… όλοι οπλοφορούν αντικαταστάθηκε από μια γαλήνια επαρχία. Αλλά… μεγάλη φτώχεια μαστίζει τον πληθυσμό ο οποίος ως το 2002 βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ ο κίτρινος πυρετός, η ελονοσία και η χολέρα καραδοκούν. Γι΄ αυτό και ήμασταν αναγκασμένοι να λαμβάνουμε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από εμβόλια και δυνατά χάπια μέχρι το υποχρεωτικό καθημερινό βράσιμο του νερού πριν από οποιαδήποτε χρήση!

ΙΝFΟ
Αεροπορικά εισιτήρια: από 1.700 ευρώ ● Διαμονή: από 180 ευρώ ● Βίζα: μόνο μέσω της πρεσβείας, κατόπιν συστάσεων Κώστας Γεωργιάδης
Ο μοναχικός ταξιδιώτης των Ανδεων

Ο Κώστας Γεωργιάδης έφτασε στο Μάτσου Πίτσου αφού πέρασε από τη Λίμα, τη λίμνη Τιτιτάκα, το Τακίλε και το Κούσκο

O ταν ξεκίνησα για ένα μοναχικό οδοιπορικό στις Ανδεις ήμουν αποφασισμένος να εξερευνήσω το Περού και την αρχαία κοιλάδα των Ινκας όχι ως τουρίστας αλλά με τον «δικό μου» τρόπο. Ξεκίνησα μόνος από τη Λίμα και κινήθηκα προς τη λίμνη Τιτικάκα, με ένα καραβάκι πέρασα στο μικρό νησί Τακίλε και φιλοξενήθηκα στο σπίτι μιας οικογένειας ιθαγενών. Στην πορεία γνώρισα άλλους μοναχικούς ταξιδιώτες με τους οποίους δημιούργησα φιλίες και μαζί συνεχίσαμε την πορεία μας προς το Κούσκο, την ιστορική πρωτεύουσα των Ινκας. Από εκεί αποφασίσαμε να φτάσουμε στο Μάτσου Πίτσου, στην αρχαία πόλη των Ινκας, με τα… πόδια και με οτοστόπ. Είναι αλήθεια ότι για μια διαδρομή 100 χλμ. χρειαστήκαμε μια ολόκληρη ημέρα αλλά όταν επιτέλους φτάσαμε στο Μάτσου Πίτσου νιώσαμε κάτι από τη γοητεία που ένιωθαν οι εξερευνητές των προηγούμενων αιώνων. Για τις επόμενες είκοσι ημέρες παρέμεινα στην «Ιερή Κοιλάδα» των Ινκας ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό, γνωρίζοντας τους ανθρώπους και εξερευνώντας την περιοχή με έναν τρόπο που μια οργανωμένη εκδρομή δεν θα μου επέτρεπε.

ΙΝFΟ
Αεροπορικά εισιτήρια:

από 900 ευρώ ● Διαμονή:

από 2 ευρώ ● Βίζα:

δεν απαιτείται Λεωνίδας Νάσσης
Στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Ο Λεωνίδας Νάσσης κρατάει στα χέρια του έναν μικρό κροκόδειλο τον οποίο ο ιθαγενής οδηγός έβγαλε με… γυμνά χέρια από το ποτάμι

Λ ίγες εμπειρίες είναι τόσο πρωτόγνωρες για έναν Ελληνα όσο ένα ταξίδι στη ζούγκλα της Αμαζονίας- η φύση, οι άνθρωποι, οι καιρικές συνθήκες, όλα ήταν τελείως διαφορετικά από οτιδήποτε είχα δει ως τότε. Ξεκινήσαμε από το Μανάος, την πρωτεύουσα της Αμαζονίας και έπειτα από οδήγηση 150 χλμ. μέσα στην τροπική βλάστηση μάς παρέλαβε ο «ξεναγός» μας. Ηταν ένας ιθαγενής που είχε ζήσει όλη του τη ζωή στη ζούγκλα, σκαρφάλωνε στα δένδρα σαν αιλουροειδές και ισχυριζόταν ότι ένας πάνθηρας είχε φάει τον πατέρα του! Μαζί του ταξιδέψαμε με πιρόγα στους παραπόταμους του Αμαζονίου, ψαρέψαμε πιράνχας (τα οποία στη συνέχεια μαγειρέψαμε… σούπα), πιάσαμε μικρούς κροκόδειλους και κάναμε πεζοπορία μέσα στη ζούγκλα. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το αξέχαστο ταξίδι μάς κόστισε εν τέλει λιγότερο απ΄ ό,τι ένα δεκαήμερο στα ελληνικά νησιά. Εν τέλει, σε τέτοιου είδους ταξίδια τα σημαντικά έξοδα περιορίζονται στα αεροπορικά εισιτήρια και στη συνέχεια ζει κανείς εμπειρίες που θα θυμάται για μια ολόκληρη ζωή με ελάχιστο κόστος.

ΙΝFΟ
Αεροπορικά εισιτήρια:

από 900 ευρώ ● Διαμονή:

από 6 ευρώ/ διανυκτέρευση ● Βίζα:

δεν απαιτείται ΠΡΟΣΟΧΗ
Αν θέλετε να πάτε
< Επισκεφθείτε τον γιατρό σας τέσσεριςέξι εβδομάδες πριν από το ταξίδι.

< Συνιστώμενα εμβόλια, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ταξιδιωτικής, Γεωγραφικής και Τροπικής Ιατρικής:

1. Ηπατίτιδας Α 2. Ηπατίτιδας Β 3. Λύσσας 4. Τυφοειδούς πυρετού 5. Αναμνηστικές δόσεις εμβολίων τετάνου- διφθερίτιδας- ιλαράς και πολιομυελίτιδας σε ενηλίκους 6. Προληπτική ανθελονοσιακή αγωγή 7. Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας (για Νοτιανατολική Ασία)

8. Κίτρινου πυρετού (για τροπική Νότια Αμερική και Αφρική)

< Αν επισκεφθείτε τις Ανδεις, ανέλθετε σταδιακά για αποφυγή της νόσου του υψομέτρου.