Η μία οργάνωση προανήγγελλε παγίδευση με εκρηκτικά του βράχου της Ακρόπολης και ανατίναξη του Παρθενώνα και ζητούσε από τους Αθηναίους να κλειστούν στα σπίτια τους! Η άλλη έβαζε βόμβες σε υπό ενοικίαση διαμερίσματα γιατί έκρινε τα ενοίκια «αλμυρά». Και μια τρίτη είχε στοχοποιήσει ιδιοκτήτες περιπτέρων γιατί τους θεωρούσε «ανθρώπους της Ασφάλειας».

Εκτός από τις συνεχείς αιματηρές επιθέσεις που ορίζουν πια τη δράση της νέας γενιάς ένοπλης δράσης στη χώρα μας, οι λεκτικές μηδενιστικές αναφορές στη φρασεολογία της δεν είναι πρωτόγνωρες για τους αστυνομικούς, όπως υποστηρίζουν πολλοί σήμερα. Προκηρύξεις πέρα από κάθε ιδεολογία, με απίστευτες απειλές και απίθανους στόχους (που κάποτε αποδείχθηκαν πραγματικοί) έχουν διαβάσει ξανά οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Αλλοτε αμφισβητούμενης προέλευσης και άλλοτε με την υπογραφή ακόμη και αυτής της 17Ν στον κύκλο των εκατοντάδων ενόπλων επιθέσεων την περίοδο 1975-2000 ορισμένες προκηρύξεις περιείχαν γλώσσα και στόχευση πέρα από τα αναμενόμενα.

Η πλέον ιδιόμορφη περίπτωση προκήρυξης ένοπλης οργάνωσης ήταν αυτή που χρεώθηκε στον «Οκτώβρη ΄80», την οργάνωση που βρισκόταν πίσω από την πυρπόληση των πολυκαταστημάτων Μινιόν και Κατράντζος στις 19 Δεκεμβρίου 1981. Στην προκήρυξη με την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη γι΄ αυτά τα χτυπήματα προέτρεπε «να απαλλοτριώνουμε ό,τι χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας από τα αφεντικά. Ο,τι δεν μπορούμε ή δεν χρειαζόμαστε να το απαλλοτριώσουμε, να το καταστρέφουμε, γιατί η μόνη χρησιμότητά του είναι να δίνει κέρδη στα αφεντικά», γλώσσα πολύ κοντινή- 30 χρόνια πριν- στις απόψεις των σημερινών ανταρτών πόλης.

Η έκπληξη ήρθε σε μια επόμενη προκήρυξη της οργάνωσης με την προαναγγελία μιας επίθεσης που δεν έγινε ποτέ. Ηδη οι εμπρησμοί των πολυκαταστημάτων είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις ακόμη και άλλων οργανώσεων επαναστατικής βίας, όπως της 17Ν, η οποία κατηγόρησε σε προκήρυξή της τον «Οκτώβρη ΄80» ότι «αφήνει ανέργους χιλιάδες εργαζομένους στα καταστήματα». Τον Μάιο του 1981 εμφανίζεται η νέα προκήρυξη του «Οκτώβρη ΄80» με την απίστευτη προειδοποίηση περί παγίδευσης του Παρθενώνα με εκρηκτικά.

«Ο Παρθενώνας, το ανεπανάληπτο αυτό μνημείο της ομορφιάς, της τέχνης και του αρχαίου πνεύματος, πεθαίνει κι αυτό (σ.σ.: λόγω της μόλυνσης) μαζί με τον ελληνικό λαό. Αποφασίσαμε να πεθάνει και ο Παρθενώνας μαζί με τον ελληνικό λαό. Εχουμε υπονομεύσει με εκρηκτικά σε πολλά σημεία τον βράχο της Ακρόπολης και δίνουμε προθεσμία μέχρι τις 17 Μαΐου 1981 ώστε να απομακρυνθούν όλες οι ρυπογόνες βιομηχανίες. Η περιοχή της Ακρόπολης παρακολουθείται από εμάς από όλα τα σημεία καθ΄ όλο το 24ωρο. Αν βεβαιωθούμε ότι γίνεται επιχείρηση από την Αστυνομία να βρει τα σημεία υπονόμευσης, θα γίνει αμέσως η πυροδότηση από όλα τα σημεία».

Η τερατώδης απειλή είχε και εξίσου τραβηγμένη συνέχεια. «Την ευθύνη για τα ανθρώπινα θύματα δεν θα την έχουμε εμείς. Αν μέχρι τις 17 Μαΐου δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, που είναι αιτήματα του ελληνικού λαού, παρακαλούμε τους κατοίκους της Ακρόπολης να κλείσουν τα παραθυρόφυλλα, να αφήσουν τα τζάμια ανοικτά, να κλείσουν τους γενικούς διακόπτες του ρεύματος και να απομακρυνθούν σε ακτίνα μεγαλύτερη από 1.000 μέτρα από τους πρόποδες του βράχου» ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς τον Μάιο του 1985 στου Γκύζη. Τη δράση της οργάνωσης «Οκτώβρης ΄80» και του Χρήστου Τσουτσουβή επικαλούνται συχνά στις προκηρύξεις τους η «Σέχτα Επαναστατών» και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ιδιόμορφο ήταν ορισμένες φορές κατά το παρελθόν και το σκεπτικό δράσης, ακόμη και η επιλογή των στόχων, από οργανώσεις του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση της 22 Σεπτεμβρίου 1980, όταν στόχος των λεγόμενων «Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης» έγινε το αυτοκίνητο ιδιοκτήτη εταιρείας με αιρ κοντίσιον, γιατί- όπως αναφερόταν στην προκήρυξη- «είναι αυτός που βάζει το σύστημα κλιματισμού στο κτίριο της Αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας»!

Ακόμη και ο ΕΛΑ, από κοινού με την οργάνωση «1η Μάη», έχει προχωρήσει σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε νυκτερινό κέντρο στη Νίκαια με την κατηγορία – εκ πρώτης όψεως άσχετη με τους προβληματισμούς οργανώσεων επαναστατικής βίας- ότι «ο ιδιοκτήτης του συμμετέχει σε σπείρα ναρκωτικών», αναφερόταν στην επόμενη παράγραφο της προκήρυξης.

Ο «Οκτώβρης ΄80» επανήλθε λίγες εβδομάδες αργότερα με μία ακόμη προκήρυξη, στην οποία διέψευδε ότι η προκήρυξη για την ανατίναξη της Ακρόπολης είχε σταλεί από αυτόν. Η προέλευσή της δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Σημειώνεται ότι η οργάνωση «Οκτώβρης ΄80» έχει συνδεθεί από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.- χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία – με το πρώην μέλος του ΕΛΑ Χρήστο Τσουτσουβή, Επί μία δεκαετία, την περίοδο 1974-1984, έδρασε και η οργάνωση «Συνοικιακή Πρωτοβουλία», η οποία είχε βάλει στόχο τους… περιπτεράδες. Εμφανίστηκε με προκήρυξη ύστερα από τον εμπρησμό ενός περιπτέρου στη Θεσσαλονίκη και στο κείμενο που είχε αποστείλει κατηγορούσε τους ιδιοκτήτες περιπτέρων ότι «γνωρίζουν από το τι εφημερίδα αγοράζουμε μέχρι και το ποια είναι η συγκεκριμένη πολιτική μας τοποθέτηση».

Βόμβες για τα «αλμυρά» ενοίκια

Η σκληρότερη οργάνωση του πρώτου κύκλου της σύγχρονης ελληνικής τρομοκρατίας, που έκλεισε με την εξάρθρωσή της, η 17Ν, πραγματοποιούσε πάντοτε εντυπωσιακές επιθέσεις με στόχευση κεντρικά πρόσωπα σε υποθέσεις που απασχολούσαν τη δημοσιότητα. Αλλά και αυτή σε κάποια «στροφή» της αιματοβαμμένης ιστορίας της προέταξε μάλλον ιδιόμορφα κριτήρια στην επιλογή των στόχων της.

Ηταν τον Φεβρουάριο του 1989, όταν αποφάσισε να βάλει βόμβες σε ξενοίκιαστα σπίτια για να καταγγείλει πως είχαν υψηλά ενοίκια. Η τότε προκήρυξή της είναι χαρακτηριστική: «Αποφασίσαμε, λοιπόν, να χτυπήσουμε με βόμβες τρία σπίτια. Το πρώτο, μια σχετικά μικρή μονοκατοικία, σκέτο ερείπιο στο Χαλάνδρι, που νοικιάζεται με το… ασήμαντο ποσό των 200.000

δραχμών μηνιαίως. Το δεύτερο, μια διώροφη μονοκατοικία στα Βριλήσια, σε καλύτερη κατάσταση και πιο μεγάλη, που νοικιάζεται όμως με το εξωφρενικό ποσό των 450.000 δραχμών μηνιαίως. Το τρίτο, ένα πολυτελές κλειστό διαμέρισμα στο Κολωνάκι, που ανήκει στην οικογένεια καπιταλιστή».

Η ίδια οργάνωση τον Μάιο του 1990 είχε βάλει βόμβα και σε κολόνα της ΔΕΗ στην Εκάλη με στόχο να κόψει το ρεύμα «στις βίλες των πλουσίων στη περιοχή». Στην προκήρυξη που απέστειλε τότε η οργάνωση καλούσε, εκτός των άλλων, τους πολίτες «στην καταστροφή των ακυρωτικών μηχανών των συγκοινωνιών και στον οργανωμένο ξυλοδαρμό των ελεγκτών που επιβάλλουν πρόστιμα σε επιβάτες που δεν έχουν εισιτήριο»!