ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

«Φτωχότερα» τα τροπικά δάση ως το 2100

ΛΟΝΔΙΝΟ Ως το τέλος του 21ου αιώνα τα τροπικά δάση θα είναι πολύ… φτωχότερα, αν οι κλιματικές αλλαγές συνεχιστούν με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς. Την προειδοποίηση αυτή στέλνουν ειδικοί του Τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας στο Ιδρυμα Carnegie, τονίζοντας ότι τα ευρήματά τους είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα υποστούν μεγάλες αλλαγές στο μέλλον. Τα τροπικά δάση αποτελούν σήμερα το «σπίτι» για περισσότερα από τα μισά είδη φυτών και ζώων της Γης. Ωστόσο, …

ΛΟΝΔΙΝΟ Ως το τέλος του 21ου αιώνα τα τροπικά δάση θα είναι πολύ… φτωχότερα, αν οι κλιματικές αλλαγές συνεχιστούν με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς. Την προειδοποίηση αυτή στέλνουν ειδικοί του Τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας στο Ιδρυμα Carnegie, τονίζοντας ότι τα ευρήματά τους είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα υποστούν μεγάλες αλλαγές στο μέλλον.

Τα τροπικά δάση αποτελούν σήμερα το «σπίτι» για περισσότερα από τα μισά είδη φυτών και ζώων της Γης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ως το 2100 η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα είναι «ένοχη» για την αλλαγή της σύνθεσης των δύο τρίτων των τροπικών δασών στη Νότια Αμερική και του 70% των τροπικών δασών στην Αφρική. Μόνο στον Αμαζόνιο οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα μπορεί να φθάσουν στο 80%, τονίζουν οι επιστήμονες. Συμπληρώνουν ότι, όπως δείχνουν οι προβλέψεις τους, ως το τέλος του αιώνα μόλις το 18%45% των φυτών και των ζώων που απαρτίζουν τα οικοσυστήματα των τροπικών δασών θα παραμείνουν έτσι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Τα νέα ανησυχητικά αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Conservation Letters», προέκυψαν ύστερα από μελέτη σχετική με την αποψίλωση των παγκόσμιων δασών, από διερεύνηση χαρτών που είχαν δημιουργηθεί με χρήση δορυφορικών εικόνων, καθώς και την ανάλυση δεδομένων από 16 διαφορετικά μοντέλα πρόβλεψης των κλιματικών αλλαγών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk