ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι αναπότρεπτες κρίσεις του μέλλοντος

Μία κρίση κάθε πέντε ως επτά χρόνια προβλέπει ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JΡ Μorgan Chase. Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του, η επόμενη διεθνής οικονομική κρίση θα ξεσπάσει το αργότερο το 2015. Δηλαδή προτού αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέες μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν το τελευταίο διάστημα από το αμερικανικό Κογκρέσο και από διεθνείς οργανισμούς υιοθετήθηκαν ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

Μία κρίση κάθε πέντε ως επτά χρόνια προβλέπει ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JΡ Μorgan Chase. Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του, η επόμενη διεθνής οικονομική κρίση θα ξεσπάσει το αργότερο το 2015. Δηλαδή προτού αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέες μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν το τελευταίο διάστημα από το αμερικανικό Κογκρέσο και από διεθνείς οργανισμούς υιοθετήθηκαν ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις. Ωστόσο θα αργήσουν να εφαρμοστούν. Η επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας σχεδιάζει να αφήσει στις τράπεζες περιθώριο ως το 2018 προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις δανεισμού που έχει θεσπίσει. Αλλά και μέρος του νόμου Βόλκερ που αφορά τον περιορισμό της δραστηριότητας των hedge funds δεν πρόκειται να έχει απτά αποτελέσματα σε λιγότερο από 12 χρόνια.

Το περίφημο εργαλείο της μόχλευσης, μια τραπεζική πρακτική που συνίσταται στην επαναχρησιμοποίηση χρημάτων που προέρχονται από δανεισμό σε πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα, δεν πρόκειται να αποσυρθεί σύντομα από την «εργαλειοθήκη» των τραπεζών.

Η επιτροπή της Βασιλείας, η οποία πρότεινε τον περασμένο Δεκέμβριο μια σειρά κανόνες σχετικά με τη μόχλευση, συνάντησε αντιδράσεις από πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και από κυβερνήσεις που θεωρούν ότι περιορίζεται η δυνατότητα δανεισμού και συνεπώς υποθηκεύεται η οικονομική ανάπτυξη.

Είναι ενδεικτική η επισήμανση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοδότησης- ενός ομίλου που συγκεντρώνει περίπου 400 αμερικανικές επιχειρήσεις του πιστωτικού κλάδου- ότι οι προτεινόμενοι κανόνες της Βασιλείας «θα συρρικνώσουν κατά 3% το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας ως το 2015».

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, «αυτό που λένε όλοι είναι μη σκοτώνετε την κότα που γεννά τα χρυσά αβγά». Διότι και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ αφήνει επί του παρόντος ελεύθερες τις τράπεζες, ώσπου να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες λειτουργίας των τραπεζών. Αντί να εφαρμόσει άμεσα τους νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα, αφήνει τις τράπεζες να εγγράφουν στα κεφάλαιά τους τα μελλοντικά κέρδη. Με άλλα λόγια, είναι σαν να επιτρέπεις στον οδηγό να ανεβάσει ταχύτητα ώσπου να τον σταματήσεις για να βάλει ζώνη.

«Το να παρατείνεις την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως το 2018 σημαίνει πρακτικά ότι δεν κάνεις τίποτε διότι ξέρεις πως ο κόσμος θα έχει αλλάξει εντελώς τα επόμενα οκτώ χρόνια» λέει το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Σάιμον Τζόνσον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk