Η υποτονική συναλλακτική κίνηση καθήλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αρνητικό έδαφος, με αποτέλεσμα να μην επωφεληθεί από την ιδιαίτερα θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες αποτιμούσαν τα ευνοϊκά μάκρο της Γερμανίας (αύξηση εξαγωγών) και προεξοφλούσαν θετικά τη σημερινή σύνοδο της Fed.

Ενδεικτικότερη του κλίματος στις διεθνείς αγορές είναι η πορεία του πιο αντιπροσωπευτικού παγκόσμιου δείκτη ΜSCΙ World Ιndex, ο οποίος ωθήθηκε σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών, υπό την αισιόδοξη εκτίμηση της Standard & Ρoor΄s για χρηματιστηριακό ράλι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η εγχώρια κεφαλαιαγορά επιχείρησε να συμβαδίσει με το ανοδικό κλίμα της Ευρώπης ωθώντας τον γενικό δείκτη κατά 1,26% υψηλότερα στις 1.734 μονάδες.

Αφού έχασε όλα τα κέρδη του και πέρασε σε αρνητικό έδαφος μόλις συμπληρώθηκε το πρώτο δίωρο, ο γενικός δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά εμφανίζοντας όμως περιορισμένη άνοδο.

Ο ισχνός τζίρος σε συνδυασμό με την απουσία εξελίξεων απομάκρυνε το αγοραστικό ενδιαφέρον από την αγορά, η οποία σταθεροποιήθηκε σε αρνητική κατεύθυνση αργά το μεσημέρι. Παρά τις πιέσεις ο γενικός δείκτης κατόρθωσε να διατηρήσει τις δυνάμεις του υψηλότερα των 1.700 μονάδων έστω και οριακά, δεδομένου ότι πιέστηκε ως το χαμηλό των 1.701 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 1.705,23 μονάδες με απώλειες 0,45%.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση όλοι οι βασικοί δείκτες της αγοράς και οι περισσότεροι επιμέρους κλαδικοί. Αναλυτικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FΤSΕ20 υποχώρησε σε ποσοστό 0,62% με μόλις τρεις τίτλους (Coca-Cola, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Κύπρου) να κλείνουν με άνοδο, ενώ χαμηλότερα κατά 0,69% και 1,56% αντίστοιχα έκλεισαν οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τη συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις. Το σύνολο των αρχικών του κερδών απώλεσε και ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος έκλεισε κατά 1,04% χαμηλότερα συμπληρώνοντας την τρίτη διαδοχικά καθοδική συνεδρίαση όπου οι συνολικές του απώλειες ανέρχονται σε ποσοστό 6,41%.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 58 ανοδικές μετοχές, 91 καθοδικές και 139 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 83 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Σε ιδιαίτερα χαμηλό μέγεθος στα 54,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος της αγοράς, με το αρνητικό ρεκόρ να έχει σημειωθεί στα 38,16 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου. Είναι ο χαμηλότερος έκτοτε μαζί με τον αντίστοιχο της 12ης Ιουλίου (54,6 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο η μείωση του τζίρου δεν προκαλεί ανησυχία και είναι αποδεκτή λόγω της κορύφωσης των θερινών διακοπών αυτή την εβδομάδα, αλλά η απροθυμία της αγοράς να συμβαδίσει με το κλίμα των ευρωπαϊκών παρατείνει την εικόνα απομόνωσης και επιφυλακτικότητας, παρά τις ευκαιρίες εισόδου που έδωσαν οι δύο προηγούμενες και η χθεσινή διόρθωση. Επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι ο συσχετισμός του ελληνικού Χρηματιστηρίου με τα διεθνή θα επανέλθει σταδιακά, ενόσω η δημοσιονομική κρίση της χώρας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Παρά την εικόνα αδράνειας όμως, η αγορά ανταποκρίνεται στα σενάρια επιχειρηματικών εξελίξεων, όπως συνέβη σε υψηλού ρίσκου μετοχές της περιφέρειας ορισμένες εκ των οποίων υπεραπέδωσαν χθες στο ταμπλό. Οι περιορισμένες συναλλαγές σε συνδυασμό με την απουσία εξελίξεων καθιστούν την αγορά πιο ελαστική στη μεταβλητότητα, η οποία εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει για όσο χρονικό διάστημα δεν θα προκύψουν πειστικοί καταλύτες που θα έδιναν πιο οριστική κατεύθυνση στην τάση της αγοράς.