Μετά τις απογοητευτικές εξελίξεις του Ιουλίου φαίνεται ότι ο πληθωρισμός κατά τον μήνα Αύγουστο θα παρουσιάσει εμφανή τάση αποκλιμάκωσης. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εκτιμούν ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τη μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή από 5,5% που έτρεχε τον περασμένο Ιούλιο να πέσει στο 5%. Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, «ο φόβος του λουκέτου» είναι αυτό που τελικώς την τελευταία περίοδο όλο και περισσότερο «καθοδηγεί» την επιχειρηματική στρατηγική.
Από την άλλη πλευρά η αναταραχή που παρατηρείται στη διεθνή αγορά των σιτηρών, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών ως το τέλος του χρόνου, αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η στάση αυτή επιβεβαιώνεται από την πτώση που παρουσίασαν οι τιμές των σιτηρών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων- δεδομένου ότι θεωρούνται επαρκή τα αποθέματαστη διάρκεια των τελευταίων δύο συνεδριάσεων. Παρ΄ όλα αυτά όμως το επίπεδο των τιμών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.
Πηγές της αγοράς έλεγαν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ανησυχητικό στοιχείοπου να μας οδηγεί στην προ διετίας κρίση με τις τιμές των τροφίμων», καθώς και ότι σκοπεύουν να «κάνουν ταμείο» μόλις κλείσει το παγκόσμιο ισοζύγιο στα σιτηρά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη ρωσική παραγωγή σιτηρών, όπως ίσως και με την παραγωγή του Καναδά, αλλά υπάρχουσες εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ και την Αυστραλία κάνουν λόγο για αυξημένη εσοδεία. Σε κάθε περίπτωση σαφή εικόνα θα έχει η αγορά τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισάγει σιτάρι κυρίως από τη Γαλλία και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο μετά την περυσινή κατάρρευση των εγχώριων τιμών των σιτηρών, οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν αναθαρρήσει από την άνοδο των διεθνών τιμών και σταμάτησαν τους διαγωνισμούς, οι οποίοι θα επαναληφθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 20 λεπτά το κιλό. Εξέλιξη η οποία φυσικά θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των αλεύρων αλλά και των τελικών προϊόντων που χρησιμοποιούν το αλεύρι ως πρώτη ύλη (ψωμί, ζυμαρικά κτλ.). Πηγές του υπουργείου Οικονομίας θεωρούν ότι με τον περιορισμό της ζήτησης που καθημερινά παρατηρείται στην αγορά δεν είναι πλέον δυνατή η οποιαδήποτε ανατίμηση.