Επειτα από μια επιτυχημένη καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο, αλλά και μια πολύ πονεμένη ζωή, γεμάτη χωρισμούς, θανάτους και ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η ηθοποιός Πατρίτσια Νιλ πέθανε την περασμένη Κυριακή στο σπίτι της, στη Μάρθα Βίνιαρντς της Νέας Υόρκης. Ηταν 64 ετών.

Η Νιλ, που κέρδισε το Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγριος σαν θύελλα» («Ηud», 1963) του Μάρτιν Ριτ, δίπλα στον Πολ Νιούμαν, υπήρξε σύζυγος του διάσημου συγγραφέα φαντασίας Ρόαλντ Νταλ με τον οποίον απέκτησε πέντε παιδιά (είχε προηγηθεί ένα εκρηκτικό ειδύλλιό της με τον ηθοποιό Γκάρι Κούπερ ). Εχασε όμως την κόρη της Ολίβια σε ηλικία επτά ετών, ενώ ένα από τα αγόρια της, σε ηλικία τεσσάρων μηνών, υπέφερε από βαριά τραύματα ύστερα από τροχαίο ατύχημα. Οταν το 1965 ήταν έγκυος στο πέμπτο παιδί της η Νιλ έπαθε τρία σοβαρά εγκεφαλικά και βρέθηκε σε κώμα επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Με τη βοήθεια του συζύγου της επανήλθε στο επαγγελματικό προσκήνιο.

« Γεννήθηκα πεισματάρα, αυτό είναι όλο » είχε δηλώσει στη βιογραφία της η Νιλ, η οποία εν τέλει χώρισε από τον Νταλ το 1983, όταν έγινε γνωστή η ερωτική σχέση του με μια φίλη της. Αυτό σήμανε την αποχώρησή της από τη Μεγάλη Βρετανία και τη μόνιμη εγκατάστασή της στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στις ταινίες της που προκάλεσαν αίσθηση, το «Μια μορφή μέσα στο πλήθος» του Ελία Καζάν και οι «Χαλύβδινες ψυχές» του Κινγκ Βίντορ.