Σε «μαζική κλίμακα» πρέπει να δοθεί βοήθεια προς τους εκατομμύρια πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν υπενθυμίζει ο ΟΗΕ και ζητά περισσότερα από τη διεθνή κοινότητα, ενώ δεν έχουν κοπάσει εντελώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι επεξεργάζεται σχέδιο για βοήθεια στα θύματα της καταστροφής. Το χρηματικό ποσό που θα απαιτηθεί, σημειώνει ο Οργανισμός, μπορεί να φτάσει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμα, με το κόστος της πλήρους αποκατάστασης να είναι σημαντικά μεγαλύτερο.
Αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν ότι τα 100 εκατομμύρια δολάρια που έχουν υποσχεθεί τρίτες χώρες μέχρι σήμερα είναι πολύ λίγα.
Σύμφωνα με πακιστανικές πηγές οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ περισσότερους από όσους επηρέασε το τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004 και ο σεισμός στην Αϊτή το 2010. Οι νεκροί φτάνουν τους 1.500 και, τουλάχιστον σε αυτό, η καταστροφή στο Πακιστάν υπολείπεται των άλλων δύο.
Το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εξακολουθεί να εμφανίζει τα χειρότερα προβλήματα που τώρα μετατοπίζονται στο νότο και τα ανατολικά καθώς τα φουσκωμένα ποτάμια κατεβάζουν στις κοίτες νερό και λάσπη.
Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι επέστρεψε την Τρίτη μετά από πολυήμερο ταξίδι στη Βρετανία και ενώ έχει επικριθεί έντονα για την επίσκεψή του στο εξωτερικό εν μέσω της καταστροφής.
Οι πληγέντες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για την βραδύτητα να ανταποκριθούν στο πρόβλημα–σε κάποιες περιπτώσεις μιλούν και για ανυπαρξία κάθε κρατικής βοήθειας. Ωστόσο, οι πλημμυρισμένες περιοχές είναι εδώ και δύο χρόνια πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν, πράγμα που εξηγεί σε ένα βαθμό την καθυστερημένη αντίδραση.
Πάντως, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην δεχτεί καμία ξένη βοήθεια ενώ υποστήριξαν μιλώντας προς το Associated Press ότι θα παράσχουν οι ίδιοι χρήματα αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί διεθνή βοήθεια…